Socialistul Grigore Novac, de exemplu, a spus că, învinuind partenerii europeni, democrații încearcă „disperat să se îndreptățească cumva”.

Iar popular-europeanul Valeriu Ghilețchi a menționat că și liberal-democrații sunt de vină de starea prostă a lucrurilor în justiție. „Se pare că nu am reformat-o suficient de bine dacă astăzi avem o asemenea decizie a instanței de judecată”, a declarat Ghilețchi.

Deputatul PLDM, Maria Ciobanu, a respins însă acuzațiile, menționând că de vină este democratul Vlad Plahotniuc. Și liberalul Mihai Ghimpu a spus că partenerii europeani nu poartă responsabilitate pentru modul în care a implementat guvernarea reformele în justiție.

Se pare că și vicepreședintele PDM Andrian Candu are o altă opinie decât cea anunțată de Guvern. „În mare parte, responsabilitatea aparține autorităților”, a declarat Andrian Candu.

Recent, mai multe organizaţii nonguvernamentale, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile, şi-au exprimat o „profundă îngrijorare în legătură cu eschivarea guvernării actuale de la responsabilitatea pentru eșecul reformei justiției”.