Acum două zile, Ministerul Economiei și Infrastructurii a încheiat un contract de consorțiu cu MIC Holding LLC, Henley&Partners Holdings Ltd, Henley&Partners Government Services Ltd и Henley&Partners International Ltd. Potrivit autorităților, aceste ar fi prezentat cele mai bune oferte de implementare a programului de dobândire a cetățeniei prin investiții. 

Henley & Partners a depus actele pentru concurs în R. Moldova în luna mai. Firma se laudă cu 20 de ani de experiență și colaborări cu guverne din America, Caraibe, Europa și Asia.

Compania se arată sigură că programul dobândirii cetățeniei moldovenești prin investiții va fi foarte popular și va începe peste trei luni. De asemenea, firma spune că a implementat „cu succes” programul în Malta. 

Programul maltez a fost implicat însă într-un scandal. Cazul a fost cercetat de jurnalista Daphne Caruanqa Galizia, care a murit în octombrie anul trecut după ce i-a fost plasată o bombă sub mașină. Ultimele luni de viață, jurnalista investiga problema vânzării pașapoartelor în Malta.

Sistemul „vânzării pașapoartelor” a adus țării, în trei ani, 850 de milioane de euro. Caruana Galizia menționa, în textele sale, că programul de investiții individuale era bazat pe mită și „otkaturi”.

Aici în scenă intră Henley & Partners. Firma era „unicul licențiat” al programului, ceea ce îi permitea să împartă tarife profitabile printre sute de clienți. Ei primeau și comisioane impunătoare, iar în trei ani de program au făcut 20 de milioane de euro.

Citiți continuarea (în limba rusă) pe newsmaker.md.