Iată câteva statistici despre Starbucks în SM:

37.2 milioane likes Facebook

11.9 milioane followeri pe Twitter

16 milioane Instagram fani

153K Youtube subscriberi

Facebook

Starbucks a adăugat 710 000 noi fani în 2017, comparativ cu o medie de creștere de 53500 pentru o pagină de restaurant/cafenea în America de Nord.

Pe pagină se postează în mediu de 3 ori pe săptămână. 

Ce îi face atât de populari?

Răspunsul e: ei știu ce își dorește consumatorul. 

Începând cu Zombie Frapuccino și terminând cu Pumkin Spice Latte, Starbucks face un cult din ofertele lor. Cel mai frecvent tip de conținut este cel photo, care are și cel man mare engagement. Pozele cel mai des povestesc despre update-urile lor cu cele mai noi produse. Unele din cele mai populare produse sunt de sezon și crează cea mai mare zâzanie pe canalele lor de Social Media. 

Imaginile sunt luminoase, colorate. 84 poze au generat mai mult de 4.2 milioane likes și 547K shares.

Conținutul promovat

Brandul a promovat peste 127 de postări, ceea ce constituie 80% din numărul total de postări, ceea ce a acumulat peste 6.1 milioane likes și 822K shares. 

Postările pe care le promovează cel mai des sunt oferte de sezon, deci sunt promovate pe o perioadă scurtă și acumulează o rată de engagement foarte mare. 

Au încărcat 60 video-uri și au promovat 51 dintre ele. De regulă relansează produsele prin intermediul video-urilor și au o rată de engagement puternică.

Un video de campanie: Upstanders, în care au luat membri ai diferitor comunități și îi lasă să povestează istoriile lor. Au lansat 11 video-teasere cu peste 53K shares.

Starbucks folosește Facebook pentru promovarea ofertelor de scurtă durată, cu scop comercial. Iată care sunt cele mai populare key words de pe pagina de FB

 

CEO Starbucks vorbește cel mai bine despre strategia Social Media, Kevin Johnson spune: Loialitatea este piatra de temelie a deciziilor luate pe social media. Brandul răspunde la 95% dintre conversațiile generate de 158 postări, primind 100% sentimente pozitive din partea audienței. 

Instagram

Starbcuks creează produse care se înscriu perfect în stilul Instagram. Unicorn Frappucino este cel mai iconic produs pentru această platformă. În 2017, Starbucks a crescut cu 26% nr de followeri, adunând aproape 3.3 milioane de followeri noi. Au publicat 240 postări, dintre care 77% sunt poze. 

Conținutul colorat cu produsele relevante pentru platfomă sunt publicate în direcțiile de lifestyle, cu stop-motion video. Strategia de concentrare asupra produsului în conținut este o semnătură Starbucks. Dar e și ceea de ce are nevoie audiența pe Instagram.

Cel mai bun engagement al brandului are loc în intervalul: 9 AM și 10 AM - perioadă în care toți stau în rând pentru cafea, uitându-se pe Instagram. Brandul publică cel mai des conținut, totuși în intervalul 11 AM și 12 PM.

 

TOP campanii

Starbucks utilizează hashtaguri pentru a crea emoții de neașteptare printre utilizatori, transformând utilizatorii în creatori de conținut. Brandul are 15 hashtaguri, Cele man engaging sunt: #icedcaramelmacchiato #icedcoconutmilkmochamacchiato #pinkdrink

YouTube

Starbucks are 153K subscribers pe YouTube și au publicat 89 video-uri. Unul din cele mai importante proiecte pe Youtube sunt episoadele pe Upstanders și episoadele animate 1st & Main. Unul din cele mai populare video-uri pe canalul de Youtube e un video de 1 minut cu veterani și militari. Video-ul a acumulat peste 2.6 milioane views și a contribuit la discuțiile politice despre subiect. 

De asemenea ei au lansat o campanie cu numele Good feels happy. 7 video-uri între 30-60 secunde cu diferite grupuri de oameni.

Pe canalul de Youtube ei creează episoadele animate 1st and Main, l-au lansat în perioada sărbătorilor de iarnă în 2016, când au colaborat cu scenariștii serialului The Simpsons, pentru a crea povești inspirate din cafenelele Starbucks. Cel mai vizualizat episod a acumulat: 430 736 vizualizări.

8 secrete de la Starbucks pentru activitatea din Social Media

Starbucks e mereu relevant. A învățat audiența că orice context e cool pentru a face poze cu paharul Starbucks, astfel încurajând audiența să povestească propriiile istorii.

Construiește o narativă. Starbucks e mai mult decât cafea. Produsul este centrat, dar în contextul unei povești. Brandul prioritizează experiențele personale ale clienților fiind parte din lifestyle-ul lor.

Consistența e cheia - prin orice conținut de lifestyle ei construiesc o identitate de brand coerentă, orice compoziție, poveste fiind dusă până la capăt și diferită de precedenta. Artistic, stylish, minimalist - așa poți caracteriza conținutul lor.

Frecvența postărilor - ei sunt prezenți la zi, dacă nu prin postări, atunci în comunicare. 

Conținut generat de utilizatori - Clientul este rege pentru Starbucks. Ei utilizează conținutul utilizatorilor, ajungând până la crearea de cover photo cu acestea. 

Clientul este în zona de prietenie cu Starbucks - orice feedback este tratat cu grijă și prietenos, primind răspunsuri personalizate. Ei tratează orice feedback drept sugestie sau idee.

Brand cu suflet - ei au nenumărate postări cu storytelling, care nu au treabă cu cafeaua. Conexiunea umană, emoțională fiind cel mai important driver pentru brand awareness și loialitate.

Creează discuții în jurul la ceea ce faci - orice campanie sau postare Starbucks este parte dintr-o cultură creată de ei, pe care nu o confunzi cu nimic.