Cercetătorii au folosit metode de inginerie genetică pentru a face astfel încât bacteria E. coli să producă biopeliculă în prezența unei molecule care activează procesul. Acest lucru le permite savanților să folosească molecula menționată în calitate de „întrerupător” pentru a porni sau a opri producerea biopeliculei.

„În cele din urmă, sperăm să imităm modul în care se formează sistemele naturale precum oase. Oasele generează materie în reacție la stimulii externi, fără să existe „cineva” care să le spună ce să facă”, a explicat profesorul în inginerie genetică, Timothy Lu.

Cercetătorii au demonstrat că celulele anumitor bacterii „pot colabora între ele în scopul de a controla procesul de creare a biopeliculei". Este primul pas spre crearea unui sistem care ar putea identifica o deficiență și să se repare pe sine însuși, pentru a menține echilibrul în „organismul” care va fi alcătuit din celulele și materialele create folosind ingineria genetică.

„Aș prefera să am produsele modificate genetic în telefonul meu decât în mâncare, dar, bineînțeles, vom trebui să evaluăm toate riscurile legate de prezența acestor organisme în mediul înconjurător", scrie experta tech, Christine Lepisto. 

Sursa: Treehugger