Incendiul, care a provocat pagube în regiunea Curlanda pe 180 de hectare, suprafaţă echivalentă cu 200 de terenuri de fotbal, a necesitat evacuarea a zeci de locuitori din localitatea Stikli, printre care şi un grup de copii cu deficienţe dintr-un internat, au precizat pompierii şi echipele de intervenţie.

Incendiul a izbucnit marţi într-o turbărie, după care s-a extins într-o zonă de pădure, pe fondul secetei pronunţate.

„Lupta contra flăcărilor este foarte problematică, deoarece această zonă din regiunea Curlanda este foarte puţin populată, drumurile sunt puţine şi strâmte, iar numeroase sectoare sunt inaccesibile din cauza mlaştinilor întinse”, a declarat un oficial din Agenţia naţională pentru păduri.

Armata şi garda naţională au pus la dispoziţie un elicopter dotat pentru stingerea incendiilor pentru a veni în sprijinul pompierilor.

Ţara vecină, Lituania, a trimis un elicopter, iar locuitorii oraşului port Ventspils au demarat o acţiune de recrutare de voluntari.

Temperaturile ridicate, de peste 30 de grade, şi vânturile puternice au intensificat focul, iar, în următoarele două săptămâni, nu sunt prevăzute precipitaţii.

Letonia s-a confruntat, în decursul ultimelor luni, cu o secetă prelungită, care a determinat autorităţile să declare stare de catastrofă naturală în sectorul agricol.