80 dintre cei 400 de vânzători care activează la Piața din orașul Fălești se confruntă cu acuzații grave de neachitare a taxelor. Sumele pretinse de către UCOOP Fălești - organizația care își atribuie dreptul de proprietar și administrator asupra pieței - variază între câteva sute de lei și peste 120 de mii de lei. Între timp, gheretele câtorva comercianți au fost deja evacuate forțat. 

Unul dintre acești comercianți este Vitalie Grușca, vânzător de accesorii pentru telefoane mobile și tatăl unui copil de trei ani. Rămas fără gheretă, acesta este nevoit să-și expună marfa pe o măsuță în aer liber. 

Comerciantul spune că, atât el, cât și ceilalți vânzători care figurează în dosarul aflat acum la Curtea Supremă de Justiție, achită mereu toate taxele de prestare a locului de comerț. Taxele sunt achitate în bugetul Primăriei, care gestionează Întreprinderea Muncipală „Asociația Piețelor” Fălești. Aceasta din urmă este unicul deținător și administrator legitim al Pieței Fălești, susțin sursele din cadrul Primăriei, adăugând că UCOOP-ul, fiind o organizație cu capital privat, nu dispune de acte funciare care să-i justifice activitatea pe Piața din Fălești.

Documentele obținute de AGORA de la Agenția Relații Funciare și Cadastru arată că deținătorul terenului pe care se află piața din Fălești este Primăria, prin intermediul întreprinderii municipale „Asociația Piețelor” din Fălești.

Mai mult, primarul orașului a semnat o dispoziție, prin care UCOOP a rămas fără autorizație de amplasare și funcționare în Piața din Fălești. 

„UCOOP nu achită nicio taxă Primăriei orașului Fălești. Primăria are numai de pierdut din cauza gestionării ilegale a UCOOP. În loc să vină în bugetul public, banii vin în buzunarele cuiva. Nu se știe cine și cum îi împarte”, susține un consilier municipal în reportajul „Scandal la piața comercială din Fălești”, difuzat de presa locală.

 sursa: BTV Youtube channel

Potrivit unuia dintre vânzători, niciunul dintre ei nu a semnat contracte cu UCOOP care i-ar permite uniunii cooperativelor să colecteze taxe de la comercianți. 

În schimb, mai mulți vânzători au prezentat pentru AGORA bonurile care confirmă faptul că taxele au fost achitate în beneficiul Î.M. „Asociația Piețelor din Fălești”: 

Cu toate acestea, UCOOP, care se consideră proprietarul cu dreputri depline asupra Pieței din Fălești, insistă în continuare ca vânzătorii „îndatorați” să-și evacueze gheretele și să plătească taxele în beneficiul organizației, invocând o Hotărâre de Guvern din 1993-1995 cu privire la „piețele colhoznice”. 

„UCOOP Fălești a folosit, folosește și va folosi terenul din piață pe durata existenței a UCOOP Fălești”, se arată în nota informativă semnată de președintele Biroului Executiv al UCOOP, Oleg Galiț, hotărât să meargă până la capăt în dosarul contraversat. 

Atât Judecătoria Bălți, cât și Curtea de Apel le-au dat dreptate reprezentanților UCOOP, obligându-i pe vânzători să plătească sumele care variază între câteva sute de lei și 120.000 de lei, iar unii au fost obligați să-și evacueze gheretele. 

> > > > > > > > > > > > > > > > > >

Părțile în dosar așteaptă acum decizia Curții Supreme de Justiție. Pronunțarea sentinței este preconizată pentru 15 august 2018.