Designul exterior: forţă şi prezență

Noul Audi Q3 are un design mai sportiv decât predecesorul său, inclusiv datorită grilei Singleframe a radiatorului, care are un design octogonal, cu lamele verticale, dar şi graţie prizelor mari de aer. Acestea sunt detaliile care marchează în mod special secţiunea frontală masculină, accentuată de jocul intens între lumini şi umbre. Farurile înguste şi triunghiulare sunt direcţionate spre interior. Audi oferă trei versiuni de faruri. Versiunea de top este cea cu tehnologie Matrix LED cu lumini de drum adaptive care iluminează şoseaua în manieră inteligentă. Profilul subliniază echilibrul designului exterior, graţie graficii luminoase simetrice a farurilor şi a blocurilor optice din spate. Linia „umerilor” le leagă din perspectivă stilistică şi conferă o impresie generală atletică, cu „muşchi” puternic conturaţi deasupra pasajelor roţilor. Contururile se inspiră din ADN-ul Audi quattro şi conferă modelului o lăţime vizuală şi mai accentuată. Evazările roţilor au culoare contrastantă, pentru a evidenţia designul de automobil off-road. Montanţii D oblici, susţinuţi de eleronul alungit, care coboară până pe lateralul lunetei, creează, de asemenea, impresia de dinamism.

Interiorul: sportiv şi orientat spre şofer

Linii tensionate, elemente tridimensionale: interiorul continuă designul exteriorului şi aminteşte, în multe privinţe, de modelele premium de vârf ale mărcii. Arhitectura se potriveşte perfect cu noul concept de operare al automobilului. Elementul central este afișajul MMI touch, încadrat de o ramă cu aspect de sticlă neagră lucioasă.

Alături de unitatea de comandă a sistemului de aer condiţionat, aflată dedesubt, MMI touch este înclinat cu 10 grade spre şofer. Toate afişajele, butoanele şi elementele de comandă au poziţii ergonomice. Scaunele confortabile permit o poziţie sportivă, cu volanul dispus în unghi corespunzător.

Spaţiul: generos şi variabil

În comparaţie cu modelul predecedent, noul Audi Q3 a crescut, practic, în toate direcţiile. Are lungimea de 4.485 milimetri, lăţimea de 1.856 milimetri şi înălţimea de 1.585 milimetri. Ampatamentul, mărit cu 77 de milimetri, permite un spaţiu interior generos şi totodată versatil: scaunele din spate pot fi mutate în faţă şi în spate cu 150 de milimetri. Spătarele fracţionate 40:20:40 pot fi înclinate în şapte poziţii. În funcţie de poziţia scaunelor din spate şi a spătarelor acestora, capacitatea portbagajului variază între 530 şi 1.525 de litri. Podeaua portbagajului poate fi ajustată pe trei niveluri, iar sistemul de acoperire a spaţiului pentru bagaje poate fi introdus sub podea când nu este folosit. Hayonul electric, care poate fi deschis şi închis prin simpla mişcare a piciorului, este disponibil ca dotare opţională.

Comenzile şi afişajele: univers digital

Conceptul de operare şi afişare a fost refăcut în detaliu. Astfel, se constată că Audi a depăşit complet era analogică. Chiar şi echiparea de bază include un panou digital de instrumente cu diagonala ecranului de 10,25 inchi. Şoferul îl foloseşte prin intermediul volanului multifuncțional. Cu sistemul de navigaţie MMI plus, care este varianta de top, afişarea se face pe Audi virtual cockpit, care oferă şi multe alte funcţii adiţionale. Este oferit şi un ecran tactil adiţional, de 10,1 inchi. Opţional, şoferul poate alege afişajul Audi virtual cockpit plus, care este mai mare şi oferă trei moduri diferite de afişare, inclusiv un ecran nou, deosebit de sportiv. Conceptul de operare intuitivă, cu structura aplatizată a meniului este completat de comanda vocală cu capacitatea de a „înţelege” limbajul uzual, precum şi cuvintele rostite în structură liberă. Managerul ingenios de dialog pune întrebări când este nevoie, permite corecturi, oferă opţiuni şi nu obiectează nici când este întrerupt.

Interconectare inteligentă: infotainment şi Audi connect

Sistemul de infotainment de top oferit pentru Audi Q3 pune la dispoziţie aceleaşi funcţii ca în segmentele auto superioare. Modulul de transfer de date suportă standardul LTE Advanced şi integrează un hotspot WiFi pentru dispozitivele mobile ale pasagerilor. Sistemul de navigaţie recunoaşte preferinţele şoferului în baza călătoriilor anterioare şi poate face astfel sugestii adecvate pentru rută. Gama Audi connect completează navigaţia cu informaţii on-line din trafic, precum şi cu funcţia de căutare a punctelor de interes şi informaţii privind locurile de parcare şi staţiile de alimentare, care apar direct pe harta de navigație. Audi Q3 face uz de inteligenţa colectivă (engl. swarm intelligence) a flotei Audi pentru a previziona disponibilitatea locurilor de parcare de pe marginea drumurilor, precum şi pentru a oferi informaţii cu privire la zonele cu obstacole riscante şi cu limitări curente de viteză. Printre alte opţiuni se numără Google Earth şi sistemul radio hibrid, care comută automat între FM, DAB şi stream on-line, pentru a asigura în permanenţă recepţia optimă. Funcţia de comandă vocală accesează informaţiile memorate de automobil, precum şi informaţiile detaliate provenite din cloud, pentru a da răspunsul adecvat. Audi Q3 asigură o integrare şi mai profundă a aplicaţiei myAudi. Aceasta interconectează pe deplin smartphone-ul cu automobilul. Clientul poate, de exemplu, transfera rutele de navigaţie şi agenda smartphone-ului în MMI şi poate vedea locul în care este parcat Q3.

Mai multe module de hardware completează gama funcţiilor de infotainment. Printre acestea se numără şi Audi phone box. Această dotare face legătura între smartphone-ul proprietarului şi antena automobilului şi încarcă telefonul inductiv. Interfaţa Audi pentru smartphone-uri permite conectarea telefoanelor mobile iOS şi Android ale clientului şi redă interfeţele Apple Car Play sau Android Auto pe ecranul MMI. Sistemul de sunet Bang & Olufsen Premium cu sunet virtual tridimensional dispune în total de 15 difuzoare.

Citește mai departe pe digi24.ro.