Grupările locale de activişti susţin că reţinerea celor trei face parte din strategia Guvernului de a elimina presa independentă.

„Fără informarea sau permisiunea agenţiei BelTA, mai multe informaţii au fost accesate în mod ilegal de peste 15.000 de ori într-un an”, au informat anchetatorii într-un comunicat.

Nasha niva, o altă publicaţie independentă, a citat un reprezentant BelTA care a declarat că jurnaliştii reţinuţi au folosit parolele unor persoane abonate pentru a accesa site-ul agenţiei.

Yuri Zisser, deţinătorul site-ului Tut.by, a declarat pentru Reuters că BelTA nu a condamnat niciodată folosirea informaţiilor publicate pe site-ul său.

„Sunt foarte confuz şi nu înţeleg ce se întâmplă sau de ce este necesar acest lucru”, a declarat Zisser.

„Tot materialul BelTa este disponibil. Pe site-ul lor scrie că poţi folosi informaţiile dacă specifici sursa, ceea ce am făcut”, a adăugat Ales Lipai, directorul BelPAN.

Un purtător de cuvânt pentru secretarul general al Consiliului Europei a făcut apel autorităţilor belaruse să îi elibereze pe cei trei jurnalişti şi să conducă o anchetă transparentă. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus a declarat că anchetarea celor trei nu are legătură cu libertatea de exprimare.

„Este vorba despre o problemă juridică”, se arată într-un comunicat.

Şeful Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus, Andrei Bastunets, a declarat că presiunea pusă de Guvern pe presa independentă s-a intensificat în ultimul an.