Mai mulți moldoveni au acasă unul sau mai multe televizoare, arată studiul. De altfel, la fiecare 100 gospodării revin 108 televizoare. 

Pe locul doi în lista lucrurilor pe care moldovenii le au acasă se află frigiderele și congelatoarele. Conform BNS, 97% de familii dispun de aceste dispozitive. 

Un pic mai rar sunt folosite aspiratoarele de praf. La nivel național, 58% de familii au în casă un aspirator. La nivel de regiuni statistice, chișinăuienii sunt liderii la acest capitol, 9 din 10 familii din Capitală având câte un aspirator. 

O mașină automat de spălat este considerată o necesitate în aceeași măsură ca și un computer, 56% din familii având aceste obiecte. 

Un lucru de care locuitorii din Capitală dispun mai puțin față de cetățenii din alte orașe ale republicii sunt bicicletele. La fiecare 100 gospodării din Chișinău revin câte 4 biciclete, față de 8 - în nordul republicii, 15 - în raioanele de sud și 14 - în cele din centru. 

 

„O mașină nu este un moft, ci o necesitate”, zice o maximă cunoscută. Însă, conform statisticelor, doar o cincime din gospodăriile din Republica Moldova dispun de acest mijloc de transport.  

Cele mai mari rarități la nivel național sunt aparatele foto și casetofoane. La 100 de gospodării revin câte șase camere de fotografiat și câte două casetofoane respictiv. 

 

Imaginea: Facebook.com/statistica.md

Mai multe detalii aflați în raportul BNS „Aspecte privind nivelul de trai al populației”, ediția 2018.