You Wu a crescut în orașul chinez Changzhou care se cofrunta cu dificultăți de furnizare a apei potabile. În fiecare săptămână, locuitorii rămâneau fără apă la robinet timp de câteva ore, urmare a deciziilor luate de autorități pentru economisirea apei. Experiența trăită în copilărie i-a trezit lui Wu interesul față de problema deficitului apei, pe care el a început s-o studieze îndeaproape după ce a plecat în Statele Unite acum 10 ani.  

După absolvirea Institutuliui din Massachusetts (MIT), Wu a creat un robot care poate depista orice scurgere în țevile de apă.  În timp ce apa curge prin țeavă, robotul avansează și el, examinând cu „brațele” lui mecanice starea țevii și depistând orice sucțiune provocată de scurgerea apei, a explicat Wu pentru Business Insider. 

Wu a avut nevoie de cinci ani pentru a crea un prototip funcțional. Versiunea actuală, pe care Wu a numit-o „Lighthouse”, a fost lansată în ianuarie, la scurt timp după ce Wu a ajuns în lista Forbes „30 sub 30” din anul 2018, la categoria industrie. Wu și prietenul său Tyler Mantel lucrează acum pentru a-și extinde afacerea - WatchTowerRobotics, fondată în iunie - cu susținerea Techstars.

Conform datelor statistice, în jur de 20% din apa potabilă este risipită zilnic la nivel mondial. În SUA în fiecare an sunt irosite aproximativ șapte bilioane de litri de apă.  

În momentul de față, pe piață există mai multe metode de depistare a scurgerilor, însă toate acestea se bazează pe detectarea sunetelor provocate de reducerea presiunii în țevile de apă. Însă, spre deosebire de robotul Lighthouse, aceste metode nu funcționează bine în marile orașe din cauza nivelului sporit de zgomot, spune Wu. 

Robotul a fost proiectat pentru a examina țevile fără întreruperi în furnizarea apei și poate fi introdus împreună cu hidranți. Ulterior, un sistem analitic creează o hartă virtuală care le arată furnizorilor de apă unde au apărut scurgerile, care este lățimea acestora, etc. 

Până acum, roboții Lighthouse au fost testați în Arabia Saudită, Virginia și Marea Britanie, scrie sursa. 

„Scopul meu final este să pun aceste mijloace robotice la dispoziția tehnicienilor din toate orașele lumii, astfel încât fiecare oraș să poată avea mai puține pierderi de apă și să susțină creșterea populației”, a spus Wu.