Super-taifunul Mangkhut, echivalentul unui uragan de categoria 5 (cel mai puternic), și taifunul Barijat au stârnit îngrijorarea tuturor țărilor din estul și sud-estul Asiei.

Spre exemplu, Mangkhut (în limba thailandeză înseamnă fructul mangustan) - este de câteva ori mai masiv decât uraganul Florence, care amenință să lovească coasta de est a SUA în cursul acestei zile - are un diametru de circa 900 de kilometri și atinge viteze de până la 285 de km/h.

Taifunul s-a intensificat după ce a lovit luni teritoriile americane din Pacific Guam şi Insulele Mariane de Nord, dărâmând arbori şi linii de electricitate şi lăsând sute de oameni fără locuinţe.

Presa din Filipine a relatat că daunele provocate de această super-furtună ar putea echivala cu cele făcute de taifunul Haiyan, din 2013, care a ucis peste 6.000 de persoane.

„Ne așteptăm la ce-i mai rău”, a spus Lanelyn Carrillo, o purtătoare de cuvânt a organizației umanitare World Vision.

Luzon, una din cele mai mari și mai populate insule ale Filipinelor, a mai fost devastată de un super-taifun, Haima, în 2016. Peste 14.000 de case au fost distruse în urmă cu doi ani și peste 50.000 au fost parțial afectate.

Conform prognozelor, taifunul Mangkhut va lovi ţărmul în prima parte a zilei de sâmbătă în extremitatea nordică a insulei Luzon şi va fi cea mai puternică dintre cele 15 furtuni care au afectat Filipinele anul acesta.

Citește continuarea pe digi24.ro.