Fostul sistem de încălzire era învechit, cu o capacitate de numai 100 kW, ceea ce nu permitea să fie asigurată o temperatură constantă în toate încăperile din clădirea de 2.000 de metri pătrați. Prin urmare, administrația era nevoită să conecteze reșouri electrice și să pună în funcțiune cele cinci boilere pentru a încălzi apa, fapt care se răsfrângea asupra facturilor lunare.

Primăria din localitate a depus dosarul de participare la un concurs de granturi europene, iar cu banii obținuți - peste 60 de mii de euro,  a instalat tehnologii de ultimă oră, care funcționează pe baza energiei soarelui și a biomasei. În sezonul rece căldura din instituție va fi asigurată de combustibil solid din biomasă (bricheți din rumeguș și resturi vegetale), iar apa va fi încălzită de la soare. Schema tehnologică prevede conectarea circuitului apei calde în circuitul centralei termice, atunci când energia emisă de radiația solară este insuficientă. Investiţiile europene au fost utilizate pentru construcția de la zero a unei clădiri pentru o centrală termică performantă şi pentru achiziţionarea și instalarea a două cazane cu o capacitate totală de 250 kW, precum şi a unui set de șase colectoare solare. Prin contribuția comunității - aproape 15 mii de euro, a fost elaborat proiectul centralei, a fost construit depozitul pentru biocombustibil și s-au făcut reparații în interiorul grădiniței.

Am reușit deja să simțim confortul de a avea apă caldă oricând, fără a ne pune problema că va trebui să plătim prea mult pentru ea. Într-o grădiniță apa caldă nu e un lux, ci o necesitate. Copiii trebuie să se spele cât mai des pe mâini, avem nevoie de apă caldă la bucătărie, la spălatul veselei”, a spus directoarea interimară a grădiniței, Elena Condurache.

Instituția preșcolară din Horești, Ialoveni, este una din cele 236 de grădiniţe, şcoli, centre de sănătate care au fost racordate la sisteme de încălzire pe biomasă cu susţinerea Uniunii Europene în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Cea de-a doua etapă a proiectului, 2015-2018, are un buget total de 9,41 milioane de euro, oferiți de UE. În prima etapă, 2011-2014, acesta a avut un buget total de 14,56 milioane de euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro).