În spatele acestei simplități însă se află munca enormă a sute de oameni care au grijă să asigure buna funcționare a aplicațiilor. Este vorba despre echipele de IT-ști din departamentele de Applications Management (AM), care monitorizează permanent aplicațiile. Ei sunt mereu gata să intervină pentru a rezolva diferite tipuri de incidente, pentru a ajusta și optimiza aplicațiile, astfel încât să corespundă cu noile cerințe business și legale, dar și cu necesitățile utilizatorilor.

Dacă dezvoltarea proiectului este ca o prietenie, managementul aplicațiilor este ca o căsătorie

De asta sunt convinși toți cei care lucrează cu aplicațiile în producție.

Pe lângă expertiza tehnică, echipele de AM trebuie să dea dovadă de diplomație, empatie și o cunoaștere profundă a industriei clientului, aplicațiile cărora le gestionează. Nemaivorbind de agilitate și atitudine proactivă, pentru a rezolva rapid situațiile imprevizibile.

Dacă inițial cei mai mari jucători din industriile financiare, retail, media, etc. comandau producerea de software companiilor IT, iar apoi le gestionau in-house, acum aceste companii recurg la outsourcing, inclusiv pentru gestionarea aplicațiilor după ce acestea au fost lansate. Astfel de servicii sunt preferate de business, în special pentru inovația și experiența companiilor IT de a gestiona sisteme mari și complexe în producție, care trebuie menținute, monitorizate, sincronizate și îmbunătățite.

În efortul de a consolida o comunitate de profesioniști în jurul acestui aspect al industriei tech mai puțin cunoscut publicului larg – Applications Management – trei companii IT cu oficii la Chișinău au fost parte a evenimentului marca Connect.IT meetup.


Cu tematica „Keeping the wheels spinning with Applications Management” evenimentul a fost dedicat profesioniștilor IT din diverse domenii tangente cu managementul aplicațiilor, și anume: managerilor de proiecte IT, inginerilor și analiștilor AM, inginerilor DevOps, etc.

Evenimentul a reunit patru speakeri, care au împărtășit specificul activității în AM, succesele obținute, dar și cum fac față provocărilor specifice lucrului cu aplicațiile în producție, fără a afecta în vreun mod utilizatorii finali.


Serghei Rusu, Software Engineer și Team Leader la ISD a vorbit despre sistemul de control la distanță al depozitelor și specificul acestui business. De asemenea, acesta a împărtășit din procesele interne și importanța etapei de mentenanță în ciclul de viață al unui produs IT.

Sergiu Cușnir, Head of Project Management la Endava a susținut o prezentare din perspectiva managementului unui proiect, despre cum să propui, să câștigi și să administrezi o echipă în cadrul departamentului de Applications Management, inclusiv despre gândirea orientată spre prestarea de servicii, diferența între proiect și produs sau stabilirea corectă a prețului pentru servicii.

Andrei Prescornic, DevOps Engineer la CodeFactory a explicat de ce lansarea unui serviciu în producție este de fapt etapa ușoară a procesului și cum lucrurile se pot complica la etapele de monitoring și mentenanță, dar și ce soluții există pentru o navigare lină a procesului.

Alexei Guțaga, Service Delivery Manager la Endava, a vorbit despre instrumente și metodologii care pot ajuta serviciile IT să prevină majoritatea problemelor, înainte ca acestea să survină. Alexei a prezentat exemple de bune practici, cum să reduci disensiunile asociate cu o eroare a aplicației care afectează mii de utilizatori și cum diferă relația între IT-st și client în cazul unui proiect, respectiv, a unui produs IT.

Connect IT Meetup este un eveniment marca Endava, organizat cu regularitate și dedicat comunității de IT-ști. Participanții, care sunt profesioniști IT din diferite companii au ocazia să facă schimb de bune practici vizavi de tehnologiile de ultimă oră în dezvoltarea, testarea și managementul de soft. Evenimentul are loc într-o atmosferă degajată, cu pauze de networking și cafea, ce contribuie organic la creșterea și consolidarea comunității IT din Chișinău.

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.