„Vorbim la modul practic despre construcția unui gazoduct de 120 km, care va putea asigura întreaga țară cu gaze naturale. În acest sens au fost făcute investiții de aproximativ 93 milioane de euro. Noi facem al doilea pas către securitatea energetică a Republicii Moldova. După mulți ani, în care prețul la gaze a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care le livrau, acum asta nu se va mai întâmpla. Așa se produce simbolic Unirea. Aceste proiecte ne fac să fim legați unii de alții”, a declarat Filip.

După ce a subliniat că evenimentul de inaugurare a șantierului a avut loc absolut întâmplător în această perioadă, nefiind „nicio regie pusă la punct cu alte scopuri”, directorul general Transgaz România, Ion Sterian a adăugat că, deși contractul de executare a lucrărilor are un termen de 23 de luni, în urma unei înțelegeri cu autoritățile de la Chișinău, proiectul va fi încheiat mai devreme:

„Vă asigurăm că avem sursa de finanțare asigurată și am avut-o asigurată încă de la început. Luna trecută am semnat un contract de 38 de milioane de euro, care arată că Comisia Europeană susține dezvoltarea infrastructurilor de transport pentru țările membre ale Uniunii Europene și țările membre ale Uniunii Energetice din care face parte și Moldova. Contractul de executare este de 23 de luni începând cu astăzi, dar facem un parteneriat cu toții: autorități locale, Transgaz, Guvern, ANRE, să putem să implementăm mai devreme acest interconector”.

Reprezentantul companiei de construcție care a câștigat licitația, Cristian Chindea, a oferit detalii despre lucrările care urmează să fie efectuate.

„Vom realiza un ansamblu de construcții, rețele și amenajări care vor reprezenta sediul administrativ de unde se va realiza managementul conductei de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Proiectul presupune construirea următoarelor obiective: clădirea de birouri, centrul de dispecerat, laboratorul, ateliere de mentenanță și reparații, depozite, garaje, zone de parcare și clădirea care va asigura paza”, a spus Chindea.

Interconectorul Iași-Ungheni se va întinde pe o suprafață  5200 de metri pătrați. Valoarea totală a proiectului este de 141.563.000 lei moldovenești. Potrivit companiei de construcție, lucrările vor fi finisate în luna februarie  2020, iar garanția post-execuție va fi de 6 ani .

În prezent, furnizarea gazelor naturale este realizată în baza unui contract încheiat în anul 2006. Chiar dacă termenul de valabilitate al documentului a expirat în anul 2011, Gazprom a refuzat renegocierea acestuia, cerând în schimbul renegocierii unui nou contract de furnizare a gazelor naturale ca Republica Moldova să abandoneze Comunitatea Energetică Europeană şi diversificarea surselor de aprovizionare. Astfel, din 2006 încoace livrarea gazelor naturale se face în baza actualizării anuale a acelui contract.