Întrebat, luni, la Cluj-Napoca, de presă, cât de importante sunt alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova pentru Rusia şi România, Valery Kuzmin a spus că Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea.

„Trebuie întrebaţi cetăţenii moldoveni în ce măsură este importantă România pentru ei şi în ce măsură este importantă Rusia. Pot spune cu siguranţă că acordul de asociere cu UE nu a asigurat Republicii Moldova piaţă de export. Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea. În mod tradiţional, piaţa de export a Republicii Moldova a fost constituită din Rusia, Ucraina, Belarus, fostele republici ale URSS. În prezent, această posibilitate există în continuare. De aceea, există interesul de a susţine legăturile cu noua asociaţie economică, Uniunea Economică Eurasiatică. Din păcate, la Bruxelles, oamenii sunt puşi în faţa unei alegeri, ori faceţi comerţul cu UE, ori cu altcineva. Or noi nu procedăm în acest fel”, a spus Kuzmin.

Exporturile de mărfuri din Republica Moldova s-au cifrat la aproape 2,5 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, acestea fiind în creștere cu 13,5%, potrivit datelor Biroului Național de Statistică moldovenesc, citat de Radio Chișinău. Aproximativ 70 la sută din totalul exporturilor moldovenești au avut ca destinația piața Uniunii Europene, cu 20% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, livrările de mărfuri în CSI continuă să scadă, această piață ajungând în prezent la o cotă de 15%.

Acesta a fost, din 27 iulie 2007 până în 5 aprilie 2012 ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Rusiei în Republica Moldova.