Într-un studiu publicat de către Nature Immunology, cercetătorii spun că au identificat celulele imune „ucigașe” găsite în jumătate din populația globului și care ar putea fi eficace împotriva tuturor tipurilor de virus care produce gripă.

Potrivit acestora, aceste celule ar putea fi folosite pentru a dezvolta un vaccin universal împotriva gripei, care ar putea fi eficient chiar dacă oamenii nu au acest tip de celule.

Sunt patru tipuri de virusuri gripale: A, B, C și D. Epidemiile sezoniere sunt provocate de virusurile A și B, ele însele fiind divizate în mai multe subtipuri.

Virusurile gripale sunt printre cele mai cunoscute virusuri greu de combătut, din cauza abilității lor de adaptare. Pentru a supraviețui, acestea se modifică (suferă mutații) constant, înșelând astfel sistemul nostru imunitar.

Cercetătorii australieni de la Universitatea din Melbourne și Spitalul regal Melbourne susțin că au identificat părți comune ale acestor tipuri de virus, părți împotriva cărora aceste celule ucigașe ar putea fi eficace.

Gripa ucide anual sute de mii de oameni anual la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale de Sănătate. În Republica Moldova, de la 1 octombrie 2018, 27 persoane au murit ca urmare a gripei.