În săptămâna rspectivă au fost înregistrate 294 cazuri de gripă sezonieră, inclusiv 43 confirmate de laborator, 15.882 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și 589 cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI).

De asemenea, în perioada 11-17 februarie în laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, 77 de probe au fost analizate pentru depistarea prezenței virusurilor gripale și non-gripale.

În această perioadă au fost înregistrate 7 cazuri de deces, dintre care 5 au fost confirmate cu virusul gripal A(H1N1) - cinci bărbați și două femei, cu vârsta cuprinsă între 25 și 70 de ani, din Chișinău, Ungheni, Nisporeni, Cimișlia, Anenii Noi și Taraclia. Nicio persoană din cele decedate nu a fost vaccinată împotriva gripei sezoniere. 

Ministerul Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale supraveghează și monitorizează continuu situația epidemiologică prin gripă și infecții respiratorii acute și recomandă populaţiei întreprinderea tuturor măsurilor de profilaxie și respectarea regulilor de igienă, să se adreseze imediat la medic, în cazul primelor simptome apărute, fără a recurge la remedii de autotratament și să urmeze sfatul medicilor.

Potrivit ministerului, activitatea instituţiilor medico-sanitare în perioada epidemică a gripei sezoniere se efectuează în regim intensiv. Sunt mobilizate resurse suplimentare în unele instituții medico-sanitare pentru spitalizarea bolnavilor. Toate instituțiile sunt asigurate cu medicamentele necesare, inclusiv antivirale pentru tratarea bolnavilor de gripă, informează ministerul.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească asigură în continuare transportarea pacienților cu complicații ale gripei și infecțiilor respiratorii acute severe pentru acordarea asistenței medicale sau, după caz, internare.

În perioada 1 octombrie 2018-17 februarie 2019 au fost înregistrate 1549 cazuri de gripă. Totodată, în această perioadă au fost înregistrate 27 cazuri de deces, dintre care 25 au fost confirmate de laborator cu virusul gripal A(H1N1).