Republica Moldova încalcă obligaţiile

În avizele sale motivate, secretariatul concluzionează că „legislația națională privind mediul absentă sau incompletă în ambele părți contractante reprezintă o încălcare a obligațiilor care decurg din Tratatul Comunității Energiei, anume Directivele privind instalațiile mari de ardere și cele privind emisiile industriale”.

Potrivit Secretariatului Comunității Energetice, în ambele rapoarte de punere în aplicare din 2017 și 2018, instituţia a cerut deja autorităților kosovare și moldovenești să adopte măsurile legislative interne necesare pentru a transpune fără întârziere dispozițiile relevante ale directivelor în legislația națională.

În cazul Republicii Moldova, Secretariatul a acordat asistență și prin elaborarea proiectelor de legi, un proiect finalizat în decembrie 2017.

Obligațiile care decurg din directivele privind instalațiile mari de ardere și cele privind emisiile industriale au intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2018, în ceea ce privește instalațiile existente și, respectiv, cele noi.

Potrivit Secretariatului, părțile contractante ar trebui să-și alinieze legislația națională la dispozițiile prezentelor directive până la data limită. Normele privind limitarea emisiilor în aer provenind de la instalațiile de ardere mari sunt esențiale pentru limitarea poluării aerului și este de așteptat ca punerea lor în aplicare să aibă ca rezultat beneficii majore pentru sănătate și mediu în părțile contractante.

Moldova deține președinția rotatvă a organizaiei de la 1 ianuarie 2019.

Citește mai departe pe Mold-street.com.