Candidații nu au înțeles pe deplin noul sistem electoral

Potrivit vicedirectorului Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT”, Elena Prohnițchi, actuala campanie electorală demonstrează că noul sistem electoral nu a fost pe deplin înțeles de către candidați, în special de cei care concurează în circumscripțiile uninominale. „În dorința de a-i convinge pe alegători să-i voteze, aceștia se întrec în promisiuni care depășesc atribuțiile unui deputat și țin mai degrabă de responsabilitatea administrației publice locale. Este de așteptat că o asemenea situație să genereze o mare confuzie în rândul alegătorilor, care în acest an nu vor mai beneficia de o zi a tăcerii dinaintea alegerilor pentru a chibzui încă o dată asupra ofertelor electorale ale concurenților electorali”, a explicat expertul.

„Unica și cea mai simplă soluție pe care o au alegătorii pentru a reuși să discearnă între mesajele populiste și promisiunile realiste ale candidaților este să se informeze din cât mai multe surse despre promisiunile anterioare ale concurenților electorali, rata de realizare a acestora, opiniile experților asupra ofertelor electorale. Deși acest exercițiu necesită un oarecare efort, este necesar pentru a face o alegere informată și conștientă, fără așteptări false. Și, desigur, dacă au posibilitatea, să nu jeneze să adreseze candidaților întrebări despre acoperirea financiară, modalitatea și termenele de realizare a promisiunilor făcute. Ori, această șansă s-ar mai putea ivi abia peste patru ani”, a recomandat Elena Prohnițchi. 

Politicienii se folosesc de situație

Expertul politic din cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” Ion Tăbârță este de părere că politicienii se folosesc de situație. „Reieșind din faptul că suntem o societate săracă, iar cetățenii noștri își doresc un trai cât mai decent, desigur că la ei au priză mesaje care vin să se plieze pe anumite așteptări ale cetățenilor, de îmbunătățire a situațiilor materiale. Și de aici toate aceste promisiuni. Iar cetățeanul de rând nu mai ține cont dacă acestea intră sau nu în atribuția politicianului respectiv, dacă va ocupa o anumită funcție. Cine reușește să fie mai convingător, să fie mai populist, are o anumită priză”, a menționat expertul.

În ajunul alegerilor, și Ion Tăbârță a venit cu o recomandare pentru oameni. „Un deputat poate doar să elaboreze un cadru normativ, anumite legi cât mai bune pentru acești cetățeni. De exemplu, legi referitoare la politica financiară, la politica economică. Însă nu este el cel care va implementa aceste legi. Un deputat nu poate să vină pur și simplu și să ridice salariul. Aici avem Guvernul, care, reieșind din sursele din buget, poate să-l stabilească. Sigur că Parlamentul poate adopta o nouă lege de impozitare, de taxare, de salarizare, însă în aceste legi niciodată nu va fi scris salariul. Acolo vor fi anumite formule, un anumit barem, dar sume concrete nu vor fi. Oamenii trebuie să se întrebe care mesaj poate fi realizat și care nu. Acest lucru este dificil, fiindcă înșiși politicienii sunt cei care dezinformează oamenii”, a spus Ion Tăbârță.

În această duminică, 24 februarie, vor avea loc alegerile parlamentare. 51 de deputați vor fi aleși în baza votului din cele 51 de circumscripții electorale, iar alți 50 de parlamentari – pe liste de partid, ca și până acum.