Dintr-o poziţie a Forţelor Democratice Siriene (FDS) în apropierea satului Baghouz, o jurnalistă AFP a văzut trecând aproximativ zece camioane mari cu remorci acoperite cu prelate. Ea a văzut zeci de bărbaţi, dar şi femei purtând niqab şi copii, inclusiv fete.

Era imposibil imediat să se estimeze numărul persoanelor evacuate şi nici câţi civili - în principal familii SI au mai rămas împreună cu jihadiştii baricadaţi într-un mic „buzunar” la Baghouz într-o zonă de aproximativ o jumătate de kilometru pătrat, situată în apropierea frontierei cu Irakul.

Acuzând jihadiştii că folosesc civilii drept „scuturi umane”, FDS şi coaliţia internaţională condusă de Washington şi-au încetinit în ultimele zile operaţiunile, pentru ca aceste familii să poată pleca.

„După mai multe zile de încercări zadarnice, am reuşit să evacuăm un prim val astăzi (miercuri)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al FDS, Mustefa Bali, referindu-se la convoiul văzut de AFP.

„Numărul nu este cunoscut încă”, a adăugat el, precizând că persoanele respective sunt transportate către o zonă de primire a FDS, în care sunt supuse la percheziţii corporale şi interogatorii intensive, cu scopul de a identifica eventuali jihadişti.

ONU şi-a exprimat marţi ”îngrijorarea profundă” faţă de aproximativ 200 de familii ”aparent prinse în capcană”.

De la începutul lui decembrie, aproape 40.000 de persoane, în principal familii ale unor jihadişti, au fugit din sector, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

La Baghouz, SI mai deţine controlul doar asupra câtorva rânduri de case. Jihadiştii s-au baricadat în tuneluri, în mijlocul unui adevărat ocean de mine, vizând să încetinească avansarea FDS.

Declanşat în 2011 de reprimarea în sânge de către regimul lui Bashar al-Assad a unor manifestaţii în favoarea democraţiei, Războiul din Siria a devenit tot mai complex în timp, implicând grupări jihadiste şi puteri străine, pe un teritoriu tot mai fragmentat.

Războiul s-a soldat cu peste 360.000 de morţi şi milioane de deplasaţi şi refugiaţi.