Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a confirmat faptul că în nordul țării au fost eliberate certificate sanitare pentru câțiva agenți economici, care au obținut dreptul de a exporta mere în Federația Rusă.

 Directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct este Iurie Fală afirmă că „primele loturi cu mere moldovenești au fost expediate în Federația Rusă. Agenții economici vor trebui să achite taxe vamale de aproximativ 4 euro cenți. Totuși mărimea exactă a acestei taxe o vom afla când merele vor ajunge pe piața rusească.”

Cinci din agenții economici care au primit dreptul de a exporta mere în Federațua Rusă fac parte din Asociația Moldova Fruct.

 Exportul de mere moldovenești se efectuează doar prin regiunile Smolensk și Breansk, unde aceste produse vor fi depozitate și controlate de organul abilitat.

 În prezent pe piața din țara noastră au rămas aproximativ 60 mii de tone de mere potrivit ministrului Agriculturii, Ion Sula. În timp ce Iurie Fală estimează că au rămas în depozite 45-50 de mii tone de mere, dintre care 20 mii tone sunt la membrii Asociaţiei Moldova Fruct.
O parte din acest volum este destinat consumului intern.

 Până la impunerea embargoului, în Federația Rusă erau exportate 150-200 mii tone de mere moldovenești. Până în prezent agricultorii moldoveni au exportat aproximativ 120 mii tone de mere pe piețele internaționale.

 Potrivit Directorul executiv al asociaţiei Moldova Fruct este Iurie Fală „anul 2014 a fost cel mai dificil pentru producătorii de mere, de la declararea independenței Republicii Moldova. Astfel că agricultorii s-au confruntat cu embargoul Federației Ruse și îngheț. În același timp statul a oferit compensații selective producătorilor de mere și chiar a acumulat restanțe față de agricultori, care nu au fost achitate până în prezent.”