Modificarea Legii bugetului de stat 2020:  Deputații au înaintat 46 de amendamente, iar Guvernul a respins 38 dintre ele

Modificarea Legii bugetului de stat 2020: Deputații au înaintat 46 de amendamente, iar Guvernul a respins 38 dintre ele

Deputații din Parlament au înaintat 46 de amendamente la proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020. În urma examinării, miniștrii din Guvernul Chicu au respins 38 dintre ele. Acestea, susțin autorii avizului, prevedeau solicitări de finanțare suplimentară de circa 20,4 milioane de lei. „ Este dorința unor lobiști de a tăia de la drumuri și a oferi unor sectoare economice pentru care în acest an am dat mai mult de 1,5 miliarde de lei”, a exclamat prim-ministrul.

Cabinetul de miniștri au examinat 46 de amendamente prin care deputații solicită atât mijloace financiare suplimentare, cât și redistribuirea de alocații și propuneri de modificare a destinației unor mijloace financiare alocate prin transferuri autorităților publice locale.

În cele din urmă, membrii Executivului au decis să susținută doar opt amendamente, dintre care șapte integral și un amendament parțial, care prevăd corectarea destinațiilor mijloacelor financiare alocate APL-uri pentru obiecte de investiții capitale și lucrări de reparație.

Alte 37 de amendamente nu au fost susținute așa cum prin acestea s-ar fi solicitat mijloace financiare suplimentare în sumă estimată la circa 20,4 milioane de lei. Autorii avizului au subliniat că în amendamente nu era propusă sursa de acoperirea a acestor finanțe.

De asemeni nu a putut fi susținut un amendament care se referă la diminuarea alocațiilor de la dezvoltarea drumurilor cu direcționarea acestora către Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural. Miniștrii susțin că acest fond, deja a fost suplinit cu 200 milioane lei din Fondul de Intervenție a Guvernului.

„Cheltuieli suplimentare nu putem accepta pentru că acest proiect este coordonat și cu FMI, dar nu este nici posibil. În contextul dorinței unor lobiști de a tăia de la drumuri și a oferi unor sectoare economice pentru care în acest an am dat mai mult de 1,5 miliarde de lei, cred că poziția este clară. Noi 200 de milioane deja le-am luat de la drumuri și le-am dat la agricultură. Mai mult nu se poate de făcut pentru că sunt încheiat contracte, sunt efectuate lucrări și o tăieri bugetului de la drumuri ar însemna datorii”, a menționat Chicu în cadrul ședinței.

AGORA amintește că Parlamentul a votat în primă lectură modificări la Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Documentul nu a fost, însă, aprobat înainte de lungi polemici între aleșii poporului. În timp ce ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, încerca să justifice felul în care au fost repartizați banii pe anumite domenii, deputații au ținut să obiecteze punctual anumite lipsuri dar și să scoată în evidență anumite domenii care au rămas prea puțin acoperite de banii statului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.