Mai exact, auditorii au descoperit că în antrepozitul vamal deținut de agentul economic SRL „Diloni Grand” au fost identificate stocuri de mărfuri în cantitate de 41.112 de kg , inclusiv carne de vită și porc – 28.540 de kg, pentru care era întocmită o ordonanță de ridicare conform unei cauze penale din 2012.
Auditorii au constatat că pentru această marfă era imposibilă obținerea dreptului de dispoziție pe cale judiciară. Mai mult, ei au găsit și pește congelat în cantitate de 12 tone, cu termenul de valabilitate expirat din anii 2011-2013.
Toate acestea s-au dovedit a fi mărfuri abandonate de către trei agenți economici. Mai mult, mărfurile enumerate au fost „moștenite” de la precedentul deținător al antrepozitului, ÎS „Moldresurse”.
„Aceste mărfuri depozitate în lipsa temeiurilor legale se află la un stadiu avansat de alterare și, respectiv, prezintă pericol pentru produsele alimentare depozitate alăturat, destinate consumatorului final”, notează Curtea de Conturi.
Auditul a descoperit că deținătorul antrepozitului a fost autorizat de ANSA, în 2014, pe un termen nedeterminat, iar de către Serviciul Vamal - la data de 28.11.2019, pentru o perioadă de doi ani. Mai mult, auditul a constatat că Serviciul Vamal nici nu a făcut o dare de seamă obligatorie, în care să enumere stocurile antrepozitate începând cu luna ianuarie curent.
În alt depozit, Curtea de Conturi a mai depistat mărfuri preluate de Fisc conform ordonanțelor pe cauzele penale din anul 2015. Au fost descoperite 26 de tone de detergenți, depozitate din 16.02.2011, 76 palete cu 2.280 de cutii cu filtre pentru țigarete, neplasate în regim vamal „antrepozit vamal”, fiind ridicate în cadrul unei cauze penale din 16.04.2015, medicamente, mașini de tonaj, orez și altele.
Conform explicațiilor Serviciului Vamal și deținătorilor de antrepozite vamale, distrugerea acestor mărfuri delicte abandonate nu poate fi efectuată din lipsa unui mecanism în cadrul normativ în vigoare, cererea de declarare fără stăpân a bunurilor fiind înaintată în instanțele de judecată.
Într-un final, Curtea de Conturi a cerut Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor să se sesizeze în privința tonelor de carne și pește, precum și a mărfurilor abandonate.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.