Cetățeanul român George Simion, care este președintele mișcării unioniste Acțiunea 2012 a primit o expulzare pe o perioadă de cinci ani. În ultima sa postare de pe Facebook acesta scrie este motivat să rămână la hotarul dintre Republica Moldova și România.
Din informațiile disponibile acțiunea de expulzare a fost efectuată de colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne și a Biroului de Migrației și Azil.

În decembrie, George Simion a fost întors de la vama Albița, pe motiv că ar fi fost ,,inadmisibil” pe teritoriul Republicii Moldova.

„La împlinirea a 203 ani de la prima rupere a Moldovei prin pacea ruso-turcă din 16 mai 1812, mai multe organizații civice vor organiza o manifestație stradală amplă pentru a solicita conducerii Republicii Moldova accelerarea integrării în Uniunea Europeană prin unirea cu România”, se arată într-un comunicat de presă.

Acțiunea 2012 organizează o manifestație pe  16 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, care se va îndrepta către Parlament- ambasadele Federației Ruse, Germaniei, Statelor Unite ale Americii și României.

Activiștii Acțiunii 2012 au ieșit astăzi cu un banner în fața monumentului lui Ștefan cel Mare, pentru a atrage mai multe persoane la manifestația organizată de aceștia.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Afacerilor Externe, al României, „Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autoritățile competente ale Republicii Moldova - Ministerul Afacerilor Interne și Biroul Migrație și Azil - și a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova.

În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetățeanul român, pentru a asigura întreaga asistență care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situația sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetățeanul român este în drum spre România.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chișinău, păstrează în atenție cazul, pentru obținerea tuturor informațiilor clarificatoare.”