Portal de date deschise pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale

Portal de date deschise pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale

Veniturile și cheltuielile bugetare ale autorităților publice locale din Republica Moldova urmează a fi monitorizate prin intermediul unui portal de date deschise. Acesta va fi creat de către Institutul pentru Reforme Economice și Sociale din Slovacia (INEKO) în parteneriat cu IDIS „Viitorul” și urmează a fi lansat în toamna acestui an.

În cadrul seminarului ”Sănătatea financiară a localităților din Moldova prin prisma experienței slovace”, care a avut loc pe 28 mai a fost anunțată intenția de creare a unui portal de date deschise în toamna acestui an, pentru a monitoriza bugetele autorităților publice locale precum și transparentizarea politicii financiare la nivel local, preluând experiența slovacă.„Problemele finanțelor publice locale rămân în continuare pentru Republica Moldova Călcâiul lui Ahile. Chiar dacă s-au făcut anumite reforme și s-au înregistrate anumite rezultate, oricum ne confruntăm cu o mulțime de probleme la acest capitol. Una din cele mai mari probleme ține de transparență - încă nu există o cultură a transparenței procesului bugetar la nivel local, încă nu există o comunicare eficientă între factorii de decizie la nivel local și cetățeni, și între liderii locali și cei din centru. În acest context, am fi vrut să preluăm din experiența slovacă cele mai bune metodologii ca să implementăm și la noi în țară reformele necesare”, a declarat Liubomir Chiriac, directorul executiv IDIS „Viitorul”.

...

Prezent la seminar, Ambasadorul Republicii Slovace la Chișinău, Robert Kirnag a declarat că reponsabilizarea financiară și este unul din elementele de care au nevoie autoritățile publice de la noi din țară. „Suntem gata să vă oferim experiența noastră, dar metodologic ar fi corect să implementați acest proiect în felul vostru și să vă împărtășiți propriile istorii de succes. Eu sper că veți face propriile greșeli și să nu le repetați pe ale noastre. Democrația trebuie să înceapă de la nivelul local și nicidecum de la cel central și sper ca acest proiect să fie unul important în atingerea eforturilor voastre de a consolida autonomia autoritățile publice locale din Moldova”.

Reforma descentralizării fiscale a durat în Slovacia aproape patru ani, din 2003 până în 2007 și nu a fost o reformă ușoară, consideră Peter Golias, directorul INEKO: „Reforma fiscală s-a bazat pe două componente: transferul de competențe de la nivel central la nivel local și doi, transferul de bani”. Veniturile celor aproape 3 mii de municipalități din Slovacia reprezintă circa patru miliarde euro, majoritatea obținute din taxe (48%), în special imopozite pe persoanele fizice, granturi și transferuri (29%), arată datele INEKO. Acest lucru se datorează în mare parte transparenței gestionării finanțelor publice și a activității administrative caracteristică autorităților publice locale din această țară. Astfel, pentru a fi considerate valide, toate actele emise de autoritățile locale din Slovacia trebuie să fie publicate pe internet, nivelul de transparența al autorităților (accesul la informație, achiziții publice, conflicte de interese, autorizații emise) fiind permanent monitorizat prin intermediul portalului de date deschise.

...

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.