În cadrul evenimentului, la care au participat circa 100 de fermieri și companii din sector, au fost analizate în detaliu experiențele în dezvoltarea sectorului de pomușoare a statelor precum Serbia, care este actualul lider în exportul de zmeură congelată, Ucraina - unul dintre statele cu cea mai rapidă creștere a suprafeței plantațiilor de bacifere și exportului de pomușoare, dar și Polonia - pionerul în dezvoltarea noilor soiuri și tehnologii de recoltare.Prezent la eveniment, viceministrul agriculturii și industriei alimentare Ion Parea remarcat importanța sectorului pentru agricultura moldovenească, fiind considerat un domeniu cu perspective largi pentru producătorii agricoli din Moldova.
Reprezentanții Asociației Pomușoarele Moldovei, care reunește peste 70 de membri, au lansat pentru discuții subiectele legate despre culturile de bază care trebuie să fie promovate, crearea clusterelor de producere a pomușoarelor, care este rolul producătorilor, asociațiilor specializate, instituțiilor publice și partenerilor de dezvoltare pentru dezvoltarea sectorului.
Partenerii de dezvoltare prezenți la eveniment s-au arătat deschiși să contribuie la impulsionarea domeniului de producere a pomușoarelor din Moldova, susținând inițiativele care vor duce la adoptarea noilor tehnologii de producere, creșterea vânzărilor pe piața internă și cea externă etc.
Potrivit datelor prezentate în cadrul conferinței, în perioada anilor 2010-2015 suprafețele plantate cu pomușoare a crescut de la o mie de hectare la 3 mii de hectare. Totodată, conform prognozelor, până în 2021 suprafețele plante cu pomușoare se vor dubla și vor fi de circa 6 000 ha. Respectiv, experții estimează și creșterea producției, de la 4, 7 mii tone înregistrat în 2015, până la 14,5 mii tone prognozată pentru 2021.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.