Potrivit lui Candu, votul final în parlamentar va fi doar după recepționarea opiniei și avizului juridic al Comisiei de la Veneția, care va primi săptămâna viitoare proiectul de lege comasat. La document se va lucra în cadrul unui grup parlamentar creat în acest scop.
„Având în vedere că se dorește un consens cât mai larg în Parlament și în societate, s-a ajuns la consens în plenul Parlamentului - comasarea celor două proiecte și luând la bază proiectul mixt propus de socialiști”, a declarat Candu.
„După votul de comasare, grupul parlamentar al PPEM a venit cu propunerea de a crea un grup de lucru pentru a începe pregătirea proiectului de lege pentru a doua lectură, bineînțeles și cu recomandările Comisiei de la Veneția.
Decizia a fosdt tocmai pentru a da experților Comisiei un singur proiect, comasat, așa ca să fie o comunicare mai simplă și mai puțin birocratică.
Comisia va primi săptămâna viitoare un singur proiect, în baza unui compromis larg, care prevede ca bază sistemul electoral mixt.
Fac o precizare: votul final se va face doar după obținerea avizului juridic din partea Comisiei de la Veneția”, a adăugat Candu.
„Mixtul e o variantă în general care nu satisface așteptările Partidului Democrat. Dar am reușit să parcurgem jumătate de drum. Vom avea vot pe jumătate uninominal, pe jumătate pe liste de partid.
S-a vorbit foarte multe despre un compromis larg, că o combinație între sistemul uninominal și liste de partid probabil ar fi cea mai bună ieșire din situație. Pe termen scurt acceptăm acest compromis, dar pe termen lung nu renunțăm la uninominal”, a specificat democratul.
„Astăzi noi, cei din PD, am dat dovadă de flexibilitate și deschidere. Credem că uninominalul este în interesul cetățenilor. De aceea rămâne, însă nu pentru alegerile parlamentare viitoare. Am ales să ajungem la compromis pentru a nu fi acuzați că facem doar ceea ce vrea Partidul Democrat.
Examinăm posibilitatea inițierii unui proiect de lege privind modificarea Constituției, așa încât să fie posibil revocarea mandatului de deputat.
Ne gândim și la reprezentarea diasporei. Cu siguranță vom găsi soluții și vom face totul necesar pentru ca diaspora să fie reprezentată în plenul Parlamentului chiar și într-un sistem mixt electoral”, a mai spus președintele Parlamentului.
„Comisia de la Veneția va anunța în luna iunie a acestui an avizul său. Abia după ce vom primi avizul și opinia Comisiei noi vom trece la sistemul de vot prin aprobarea și votarea definitivă a proiectului.
Săptămâna viitoare vom primi vizita celor de la Comisie. E deja mai ușor să discutăm pe un singur proiect, și nu pe două.
Urmează încă un drum lung până vom ajunge la a doua lectură, astfel încât sistemul de vot să fie schimbat în unul mixt”, a mai declarat Candu.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.