Prima ședință a avut loc pe 16 mai. „În şedinţa de judecată reprezentantul lui Igor Dodon a înaintat o cerere de recuzare a magistratului de caz, Viorica Puică”, a declarat, Andrei Bivol, avocatul fostului preşedinte Traian Băsescu, la solicitarea sursei citate.
Igor Dodon a invocat că prin admiterea cererii de suspendare a decretului care anula cetăţenia moldovească judecătorul s-a antepronunţat asupra fondului cauzei.
„Pârâtul a invocat faptul că prin admiterea cererii de suspendare a decretului, la 20 martie 2017, judecătorul de caz s-ar fi antepronunţat asupra fondului cauzei. De asemenea, au fost reclamante anumite încălcări la primirea în procedură a cererii fiind anexată şi o plângere adresată în acest sens CSM-ului de către Preşedintele Igor Dodon”, a afirmat Andrei Bivol.
Deşi instanţa a respins toate argumentele pârâtului, aceasta a concluzionat că situaţia creată între judecător şi părţile procesului este de natură să afecteze percepţia imparţialităţii judecătorului de caz şi a admis cererea de recuzare, a precizat avocatul lui Traian Băsescu, adăugând că încheierea nu se supune nici unei căi de atac.
Cererea de recuzare a fost examinată de un alt magistrat al Judecătoriei Chişinău, Tatiana Avasiloaie, potrivit sursei citate.
„Considerăm că recuzarea magistratului Viorica Puică a fost admisă într-un mod abuziv şi neîntemeiat. Or, nu a fost întrunit nici unul dintre temeiurile de recuzare prevăzute de lege”, a susţinut Andrei Bivol.
Cauza urmează a fi repartizată spre examinare unui alt magistrat care va stabili următorul termen de judecată în procesul dintre Traian Băsescu şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.