Raport: 7 din 10 posturi TV nu reflectă echidistant campania electorală. Cine pe cine favorizează

Raport: 7 din 10 posturi TV nu reflectă echidistant campania electorală. Cine pe cine favorizează

Șapte din zece posturi de televiziune monitorizate în perioada 20-27 aprilie 2018 au eșuat să reflecte corect și echidistant campania electorală, promovând agenda politică a anumitor candidați în alegerile locale noi din 20 mai 2018, constată primul raport de monitorizare a comportamentului mass-media în campania electorală, lansat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) la 2 mai.

Datele monitorizării relevă că majoritatea posturilor TV nu au oferit acces egal tuturor concurenților electorali înregistrați în campanie, nu au asigurat pluralismul de opinie și nici echilibrul surselor, scrie media-azi.md.

Astfel, radiodifuzorii naționali Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral direct și indirect în buletinele de știri, prin care au favorizat-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu. În același timp, Publika TV l-a defavorizat pe candidatul PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase.

NTV Moldova și Accent TV l-au promovat intens pe candidatul PSRM, Ion Ceban, defavorizând-i în același timp pe Silvia Radu, candidată independentă; Andrei Năstase, PPDA/PAS/PLDM; Valeriu Munteanu, PL și Reghina Apostolova, Partidul Șor.

La Jurnal TV s-a observat defavorizarea candidatei independente Silvia Radu și favorizarea candidatului PPDA/PAS/PLDM, Andrei Năstase. În același timp, postul s-a evidențiat prin reflectarea imparțială a tuturor candidaților care au organizat evenimente de campanie pentru presă.

La RTR Moldova s-a remarcat o favorizare ușoară a candidatului PSRM, Ion Ceban și a candidatei Partidului Șor, Reghina Apostolova (după frecvența reportajelor).

Postul public de televiziune Moldova 1 și posturile private Pro TV și TV 8 au avut un comportament echilibrat, oferind acces majorității concurenților electorali în știri, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul din candidații campaniei pentru alegerile locale noi.

Potrivit CJI, prin monitorizarea mass-media organizația își propune să informeze publicul cu privire la comportamentul mass-media în campania electorală și accesul concurenților electorali la mass-media, dar și să sesizeze instituțiile de reglementare cu privire la tendințele în măsură să afecteze performanța mass-media sau să compromită abilitatea acestora de a oferi publicului informații veridice, echidistante și pluraliste.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.