Cum vor cunoaște cetățenii realitățile noului sistem electoral? Ce întreprinde CEC-ul

Cum vor cunoaște cetățenii realitățile noului sistem electoral? Ce întreprinde CEC-ul

Pentru ca cetățenii să se afle în cunoștință de cauză atunci când merg la secția de votare, instituția conduce câteva activități, spune Alina Russu. Potrivit ei, primul pilon este actualizarea sistemului informațional de stat „Alegeri”.

„Anul trecut, când a fost modificat Codul Electoral, și ulterior a fost adoptată și decizia Guvernului cu privire la constituirea circumscripțiilor electorale, noi de fapt am stabilit care sunt pilonii principali care ne organizăm activitatea, deoarece intrasem în an electoral. Și prioritățile Comisiei au fost stabilite în felul următor: în primul rând, „reingineria” sistemului informațional de stat „Alegeri”, în așa măsură ca noi să putem să aplicăm modulele funcționale în vederea organizării scrutinului, pentru că deja cetățenii noștri sunt învățați să cunoască în regim online care sunt, bunăoară, rezultatele de participare în timpul zilei de alegeri, sau care sunt rezultatele preliminare în regim online, cum ele sunt totalizate. Și acest lucru este posibil doar aplicând modulele funcționale. Iată primul pilon al activității a fost „reingineria” sistemului informațional de stat „Alegeri”, a spus Alina Russu.

Campania de informare și educare civică este încă o activitate importantă prin care cetățenii urmează să cunoască noul sistem electoral.

„Din moment ce s-au schimbat regulile de organizare a următorului scrutin, este foarte important ca cetățenii noștri să cunoască cum vor fi organizate următoarele alegeri parlamentare, dar mai cu seamă și prin prisma educării civice: de ce este necesar să mergi la vot, ce înseamnă democrație. De aceea, fără precedent, anul acesta Comisia Electorală Centrală a demarat o campanie masivă de informare și educare civică, cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, și cu sprijinul partenerilor noștri de dezvoltare, pentru care le exprimăm gratitudine. Și am utilizat în cadrul acestei campanii de informare și educare civică, care de fapt este însă în derulare, mai multe instrumente posibile, inclusiv și o Școală de vară. Astfel, noi am reușit să mergem în 16 unități administrativ-teritoriale, în care ne-am întâlnit cu cetățenii, am comunicat față în față, le-am explicat care sunt regulile de organizare, cum vor fi circumscripțiile organizate etc. De aceea, consider că aici a fost depusă o muncă foarte mare, și această activitate de informare și educare civică va continua”, a declarat președinta CEC.

„Un alt pilon, la fel foarte important, ține de instruirea subiecților electorali, pentru că conform standardelor informaționale și a Acordului bunelor practici în materie electorală, este menționat că un proces electoral îl poți organiza profesionist doar atunci când subiecții și, în primul rând, funcționarii electorali sunt instruiți: cunosc foarte bine care sunt regulile, legile și regulamentele aplicate în procesul de organizare al alegerilor. De aceea, și pe partea de instruire noi desfășurăm activități cu echipa Centrului de Educare Continuă, Centru care a fost creat în 2012 de către Comisia Electorală Centrală”, a mai declarat Alina Russu.

Potrivit ei, o altă activitate a fost ajustarea cadrului normativ al Comisiei Electorale Centrale”, care a identificat circa 20 de regulamente și instrucțiuni care urmau a fi ajustate la noile prevederi ale Codului Electoral.

Citește interviul integral aici.

Amintim că în baza noului sistem electoral 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 - pe circumscripții electorale. Din cele 51 de circumscripții uninominale, trei vor activa peste hotarele Republicii Moldova, două sunt rezervate Găgăuziei, iar altele două vor fi pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.