ANALIZĂ | E-mobilitatea și inovația. Două fațete ale aceleiași monede

Astăzi, când ecosistemele sunt prioritatea tuturor domeniilor de dezvoltare economică, inovația și optica vizionară sunt resursele principale în elaborarea unor noi tehnologii pe dimensiunea mobilităţii durabile. Tocmai de aceea, toate companiile auto serioase fac eforturi considerabile pentru a răspunde provocării de a dezvolta soluţii atractive de mobilitate îndreptate, inclusiv, spre protecţia climatică, conservarea resurselor, îmbunătățirea calității vieţii în mediile urbane, demonstrând responsabilitate socială veritabilă. 

1 februarie 2023, 15:06Cristian Gheorghe

ANALIZĂ | E-mobilitatea și inovația. Două fațete ale aceleiași monede
În ultimul timp, domeniul automobilistic s-a confruntat cu cea mai mare provocare posibilă într-o perioadă de tranziție: motorul cu combustie convențional versus conceptele de propulsie hibridă și electrică. Astfel, se prevede o creștere substanțială a ponderii vehiculelor electrice în așa fel încât procentul de vehicule cu baterii să ajungă la aproximativ 59% până în 2035. Să vă dau doar câteva exemple aleatorii privind inovațiile în domeniul mobilității electrice.

Autor: Cristian Gheorghe, expert în telecomunicații

Interioare complet vegane de la BMW


Publicitate

BMW Group a pus un accent important pe dezvoltarea durabilă în producţia automobilelor sale prin utilizarea unor materiale inovatoare cu bază bio pentru înlocuirea materiilor prime de origine animală. Astfel, anul acesta BMW intenționează să lanseze primele sale automobile cu interioare complet vegane prin dezvoltarea de materiale inovatoare cu proprietăţi asemănătoare pielii. Acest lucru va reduce emisiile de CO2 de-a lungul lanţului de valori pentru componentele interioare respective cu aproximativ 85%.

De asemenea, BMW a dezvoltat în premieră celule rotunde de baterii, optimizate pentru arhitectura Neue Klasse care-și va face debutul în 2025. În așa mod bateriile litiu-ion, elementul central al unui automobil electric, vor creşte autonomia cu 30%, vor spori viteza de încărcare cu circa 20% și vor contribui la reducerea substanțială a emisiilor de CO2. De altfel, tot din 2025 interioarele automobilelor vor avea piese ornamentale din plastic ale căror materie primă provine din deșeurile industriei maritime și conţine aproximativ 30% plase de pescuit şi sfoară reciclate.

Fabricile Mercedes folosesc energie regenerabilă

Drumul către sustenabilitate este parcurs și de marca Mercedes-Benz: începând de anul trecut, toate fabricile acestei mărci din întreaga lume primesc energie electrică doar din surse regenerabile de energie. Din ce enunță managementul de top al concernului, înțelegem că scopul acestuia este ca noile sale vehicule să devină neutre din punct de vedere al emisiilor de CO2 și să nu mai aibă niciun impact demn de luat în considerare asupra calității aerului în orașe până în 2039. Mercedes-Benz deja aduce o contribuție palpabilă transportului public local fără emisii prin punerea în circulație a autobuzelor electrice urbane și prestarea serviciilor complete de consultanță „eBus” și se concentrează în continuare pe baterii electrice și pe celulele de combustie, deoarece cele două tehnologii se completează în mod reușit.

Apropo, la Chișinău peste 80% din călători sunt transportați cu troleibuze, ceea ce înseamnă că transportul electric este în plină ascensiune. Este important, evident, ca troleibuzele vechi, de tip sovietic (circa 18% din parcul electric municipal), care consumă prea multă energie, să fie înlocuite cu troleibuze moderne. Acum pe rutele din Chișinău circulă troleibuze din Letonia, Elveția, Austria, iar în curând, așa cum informează municipalitatea, s-ar putea să fie procurate unități de transport și din Franța. 

Autor: Cristian Gheorghe, expert în telecomunicații

Să mai spunem că platforma modulară electrică (MEB) este un sistem modular pentru producția de autovehicule electrice, dezvoltat de Volkswagen. Astfel, în locul modulului transversal (MQB) a apărut un modul flexibil, care face construcția de autovehicule și mai eficientă, iar costurile de producție – mai mici. Anul acesta și compania Ford va scoate de pe liniile de producție din Köln, Germania, primul autoturism de volum, complet electric, destinat clienților europeni, care va avea la bază platforma electrică Volkwagen MEB. Și primul model electric Ford de mare volum al americanilor, fabricat în Germania, va avea la bază platforma Volkswagen MEB.

10% din mașinile noi vândute anul trecut erau electrice

Astăzi, probabil, nu există vreo companie de producție a automobilelor care să nu investească în inovare sau să nu-și propună să o facă în viitorul cât mai apropiat în vederea tranziției la ceea ce numim e-mobilitate. Cifrele confirmă că aceasta este viitorul: potrivit Wall Street Journal, în 2022, 10% din totalul de vânzări de mașini noi la nivel mondial, au fost mașini electrice. Asta înseamnă nu mai puțin de 7.8 milioane de mașini, ceea ce este în premieră pentru industria auto! Aceste tendințe nu vizează doar autoturismele, transportul public și de tonaj, ci și automobilele de curse, campionatele cărora trezesc interes enorm peste tot în lume.

Astfel, în 2011, la Paris, a fost conceput Campionatul Mondial de Formula E ABB FIA - un campionat sportiv la care participă exclusiv mașini electrice. Campionatul inaugural a avut loc la Beijing în septembrie 2014. Începând cu sezonul 2020-2021, Formula E este un Campionat Mondial aprobat de FIA, ceea ce îl califică drept prima serie de curse cu un singur loc, în afara Formulei 1, căreia i se acordă statutul de campionat mondial. În primul sezon, toate echipele au folosit un motor electric dezvoltat de McLaren. Însă, din al doilea sezon, producătorii de motoare au dreptul să-și construiască propriul motor electric, invertorul, cutia de viteze și sistemul de răcire. Doar șasiul și bateria au rămas aceleași.

Acest fapt, iarăși, deschide oportunități nelimitate pentru gândirea inovativă. De exemplu, deja pentru sezonul 2016-2017 au existat nouă producători care au creat motoare electrice: ABT Schaeffler, Andretti Technologies, DS-Virgin, Jaguar, Mahindra, NextEV TCR, Penske, Renault și Venturi. Compania pe care o reprezint, fiind lider mondial în industria sistemelor de cabluri de energie și telecomunicații este sponsor al echipei Avalanche Andretti. „Ca facilitator al proceselor de electrificare, suntem primul producător de cabluri care a încheiat un parteneriat cu o echipă de Formula E ca sponsor major, cu scopul de a consolida promovarea inovației și în acest sector strategic al mobilității electrice”, a menționat în context Valerio Battista, CEO Prysmian Group. În cadrul acordului, vom oferi, de asemenea, soluții pentru a sprijini transmiterea de energie și informații prin toate eforturile de electrificare durabilă ale echipei. De ce? Pentru că tehnologiile prin cablu și fibră optică sunt factori cheie în procesele de tranziție energetică, electrificare și digitalizare. În special, în industria mobilității electrice, acestea sunt esențiale pentru mașini, infrastructuri de încărcare și integrarea în rețeaua aferentă.

De fapt, e-mobilitatea și inovația merg mână în mână și implementarea noilor tehnologii se produce într-un ritm dinamizat mereu de cerințele dictate de sustenabilitate. Deja avem și o competiție a mașinilor electrice cu conducere autonomă! Roborace își propune să fie primul campionat mondial pentru autoturisme fără șofer. Actualul CEO al Roborace, Lucas Di Grassi, a fost campionul de Formula E, ediția 2016-2017. De fapt, toată seria Roborace și-a testat tehnologia și formatele de curse la Campionatul FIA Formula E. Curios e că și aici toate echipele utilizează același șasiu și grup de propulsie, dar trebuie să-și dezvolte propriile lor calcule în timp real pe bază de algoritmi tehnologici și inteligență artificială. Deci, inovația nu se oprește, catalizând competitivitatea și, implicit, progresul în tehnologia e-mobilitate. Oare s-ar putea ca atunci când voi mai aborda subiectul într-un viitor predictibil, să ajung să vorbesc despre prototipuri de autovehicule zburătoare cu emisie zero construite integral din materiale reciclabile? Nu știu, să vedem!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal