Ultima oră! Toți cei cinci membri s-au retras din componența comisiei de selectare a noul șef PCCOCS. Iată ce urmează
Toți cei cinci membri din comisia de selectare a noul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) s-au retras din componența acesteia. S-a întâmplat la 1 februarie, după o ședință internă înainte de etapa a doua de concurs. Informația este confirmată pentru AGORA de președinta CSP, Angela Motuzoc și unul dintre membrii comisiei, Iulian Groza.
・ Irina Soltan
În cursul zilei de miercuri, la ora 9:00, trei membri ai comisiei de preselecție a candidaților la funcția șef al PCCOCS s-au întrunit în ședință. E vorba de Tudor Osoianu, Roman Eremciuc și Boris Poiată. Subiectul discuțiilor ținea de intenția de amânare a etapei a doua de concurs pentru șefia PCCOCS planificată pentru pra 10:00.
Înainte de ședință, un alt membru al comisiei, Iulian Groza, a anunțat că nu participă în contextul în care se retrage din componență. Informația este confirmată de Groza pentru AGORA.
Potrivit acestuia, cei trei membri ai comisiei întruniți în ședință au primit și o cerere de la colegul Ion Guceac care la fel a anunțat că se retrage. Prin urmare, în aceste condiții, concursul se poate considera suspendat.
Contactată de AGORA, președinta Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a confirmat că sunt mai multe decizii de retragere, dar că CSP așteaptă o notificare oficială. Motuzoc a spus că decizia despre ce urmează în acest caz va fi luată la următoarea ședință CSP.
AGORA amintește că la 31 ianuarie Consiliul Superior al Procurorilor s-a întrunit în ședință după mai multe tentative eșuate de a se convoca. Pe ordinea de zi a fost inclus demersul ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, privind anularea concursului pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Subiectul a fost respins.
La fel, CSP a respins sesizarea lui Iulian Groza, privind anularea etapei de preselecție și a concursului inițiat pentru șefia PCCOCS.
Totodată, membrii CSP au respins demersul lui Eugen Rurac privind anularea deciziei de constituire a comisiei pentru numirea șefului PCCOCS. În cest caz, șeful interimar al CSM Dorel Musteață s-a abținut de la vot. La fel, a fost respinsă și cererea lui Eugen Rurac, care a solicitat modificarea comisiei de concurs și excluderea lui Iulian Groza (numit de Maia Sandu) din membrii comisiei care vor decide cine merită să câștige funcția de șef PCCOCS.
Precizăm că la 26 ianuarie, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că „ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, concursul pentru suplinirea funcției de procuror șef la PCCOCS ar trebui anulat sau suspendat”.
Declarația ministrului Justiției vine după ce membrul Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror șef al PCCOCS, Iulian Groza a cerut anularea concursului și a înaintat o solicitare în acest sens către Consiliul Superior al Procurorilor.
AGORA mai menționează că procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, solicită să fie numit în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs. Acesta a făcut referire la o normă juridică, care i-ar asigura garanția de a alege orice funcție vacantă de procuror și de a continua la dorință activitatea într-o funcție similară celei de adjunct al procurorului general. În acest sens, Bulat a depus, la 18 ianuarie, o cerere prealabilă pe numele procurorului general interimar.
Menționăm că în total la concurs s-au înscris trei candidați: Andrei Mațco, Eugen Rurac și Sergiu Russu - actualul șef interimar al PCCOCS.
Concursul pentru șefia PCCOCS se desfășoară în două etape: competiția dosarelor depuse (etapă desfășurată la 23 ianuarie) și proba interviului (etapă ce urmează la 1 februarie).