Ce s-a ales din faimoasa Fundație „Edelweiss” a lui Plahotniuc, Fundațiile lui Ilan Șor sau „Din Suflet” a primei doamne a lui Dodon (VIDEO)
Între caritate și acțiuni electorale, mai multe personaje ale politicii moldovenești și-au demonstrat, de-a lungul anilor, altruismul și empatia prin diverse fundații de binefacere, care aveau menirea de a sprijini oamenii dezavantajați și defavorizați din Republica Moldova. Fundațiile de binefacere „Soluția” și fundația „Din Suflet”, susținute de familia ex- președintelui Igor Dodon, fundația „Edelweiss” a controversatului om de afaceri și politician Vlad Plahotniuc, sau fundațiile susținute de politicianul fugar Ilan Șor ar fi doar câteva dintre cele mai cunoscute platforme de caritate, catalogate de unele voci și drept paravane pentru finanțări netransparente ale partidelor politice. Aflați alături de AGORA ce s-a ales din aceste fundații și ce acțiune de binefacere sunt întreprinse la moment de cei mai cunoscuți filantropi ai politicii moldovenești.
・ Cătălina Vudvud Grițco
Munca fundațiilor de caritate conduse de politicieni se activiza în perioada campaniilor electorale, fiind un instrument de lustruire a imaginii partidului sau liderului formațiunii politice, iar mai multe anchete jurnalistice au dovedit acest fapt.
De asemenea, analistul politic și directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Igor Boțan, a declarat pentru AGORA că activitatea acestor fundații trebuie privită cu atitudine foarte critică, iar oamenii politici de la noi folosesc filantropia pentru a obține „puncte în plus” în campaniile electorale.
Familia de filantropi Dodon
Soții Igor și Galina Dodon s-au întrecut în acțiuni de caritate începând cu anul 2011 atunci când Igor Dodon a fondat Fundația de binefacere „Soluția”, ulterior, în perioada în care Igor Dodon a deținut mandatul de președinte al Republicii Moldova, soția acestuia, Galina Dodon, a patronat Fundația de binefacere „Din Suflet”.
filantropi
filantropi
Dodon a rămas fără Soluție?
Fundația de binefacere „Soluția” a fost înființată în anul 2011, atunci când liderul PSRM de atunci, Igor Dodon, a candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău. Ulterior, activitatea fundației s-a răspândit în mai multe orașe ale țării. Trebuie să menționăm că după ce a devenit Igor Dodon președinte, Fundația „Soluția” a fost umbrită de Fundația „Din suflet” a Galinei Dodon.
Am luat legătura cu purtătoarea de cuvânt al Partidului Socialiștilor, Carmena Sterpu, pentru a afla dacă mai activează Fundația „Soluția”, aceasta însă ne-a comunicat că nu este la curent și că revine printr-un mesaj cu datele de contact ale consilierului lui Igor Dodon. Din păcate nu am primit niciun răspuns. Am revenit ulterior cu mai multe apeluri la Carmena Sterpu însă aceasta a evitat să răspundă la telefon.
Potrivit paginii de Facebook a Fundației, ultima postare datează din 1 octombrie 2021.
soluția
soluția
Aceiași neclaritate planează și asupra Fundației de binefacere „Din Suflet”, fondată de fosta prima doamnă a Republicii Moldova, Galina Dodon. Pe pagina de Facebook a Fundației ultima postare a fost plasată pe 3 octombrie 2020, practic cu o lună înainte să se încheie mandatul de președinte a lui Igor Dodon.
din suflet
din suflet
„Din Sufletul” primei doamne
„Din Suflet” se prezenta în luna februarie 2017 drept Fundația care are drept scop acordarea suportului familiilor social-vulnerabile cu mulți copii, persoanelor social-neprotejate și contribuirea la instruirea și afirmarea copiilor și a tinerilor în mai multe domenii precum cel cultural, educațional și social.
Cu toate că Galina Dodon dădea asigurări că sursele financiare ale fundației vor fi transparente și trimestrial va fi prezentată darea de seama cu privire la acumularea și distribuirea fondurilor, în luna august 2017, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației „Din suflet” a Galinei Dodon dintr-un cont deschis pe numele lui Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse în perioada 2006- 2020, Iurii Ceaika.
Trebuie să menționăm că pe parcursul mandatului de președinte al lui Igor Dodon, soția sa a fost implicată în diverse campanii de caritate ghidate de Fundația „Din Suflet”, acțiunile de binefacere fiind pe larg mediatizate chiar pe pagina web a președinției.
Potrivit informațiilor prezentate pe b2bhint.com, Fundațiile de binefacere ale familiei Dodon ar fi în continuare active, totodată, în anul 2021 Fundația „Soluția” avea active în valoare de peste 37 mii de lei, însă și restanțe la bugetul de stat.
Aceiași sursă informează că în anul 2021 activele Fundației „Din Suflet” numărau aproape 348 de mii de lei.
Cât privește activitatea caritabilă a familiei Dodon, analistul politic Igor Boțan declara următoarele: „Partidul Socialiștilor a avut pe lângă formațiune Fundația „Soluția”. Acum nu știm ce face această Soluție. Legea obligă ca organizațiile necomerciale, în fiecare an până în luna iunie, să prezinte rapoarte despre activitate. Nu am văzut nici raportul „Soluției”, nu am văzut nici raportul Fundației „Din Suflet” a fostei prime doamne”, susține Boțan.
Caritatea politică a Fundației lui Vlad Plahotniuc și de ce s-a ofilit „Edelweiss”
Probabil una dintre cele mai cunoscute, controversate și mediatizate fundații de caritate a fost „Edelweiss”, patronată de fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc.
Edelweiss este un cuvânt de origine germană, care înseamnă „alb nobil”. Este discutabil cât de nobile au fost însă gesturile de caritate ale controversatului Vlad Plahotniuc.
Fundația „Edelweiss” se prezenta drept o organizație neguvernamentală, nonprofit și apolitică. „Edelweiss” a fost înființată în anul 2010 de către Vlad Plahotniuc pentru a „sprijini oamenii talentați și dezavantajați” din Republica Moldova.
plahotniuc
pahotniuc
Pe parcursul activității sale, Fundația a întreprins diverse acțiuni și campanii de binefacere, printre cele mai cunoscute fiind campania „O nouă viață”, care oferea mamelor, direct în maternitate, o cutie cu produse necesare pentru primele luni de viață a bebelușilor. Campania s-a desfășurat în 24 de maternități din Republica Moldova.
Edelweiss
edelweiss
Alte campanii de caritate au vizat studenții, bursieri ai Fundației, profesori, oameni de cultură. La fel, Fundația a avut și propria sa Gală „Edelweiss”.
gala
gala
Timp de mai mulți ani presa din Republica Moldova scria că această Fundație a fost un instrument de promovare a PDM-ului, redenumit recent în Partidul Social Democrat European.
În anul 2016, Fundația a fost implicat într-un scandal, iar mai multe ONG-uri erau indignate de faptul că „Edelweiss” folosește un serviciu public finanțat de stat. Mai exact, era vorba de o declarație semnată de multe organizații neguvernamentale în care era exprimată indignarea față de colaborarea Ministerului Muncii cu Fundația lui Vladimir Plahotniuc.
ONG-urile declarau că Telefonul Copilului este folosit de Fundația „Edelweiss” pentru a-și crea imagine, fără a se ține cont de faptul că este un serviciu public, dar și de misiunea inițială a acestuia.
Potrivit organizațiilor, campania inițiată de „Edelweiss”- Familii Ocrotite, promova un serviciu de stat, fără a specifica acest fapt, iar semnatarii declarației menționau că: „Alegerea perioadei electorale pentru desfășurarea campaniei nu este deloc întâmplătoare. În acest sens, asocierea Telefonului Copilului cu imaginea fundației respective, este implicată politic, este inadmisibilă, fiind în detrimentul interesului superior al copilului și ridică semne de întrebare despre politica Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei privind dezvoltarea serviciului dat.”
Un alt scandal ține de un parc amenajat de „Edelweiss”, amplasat în imediata apropiere de locuința oligarhului Vlad Plahotniuc de pe strada Bulgară din Chișinău.
De asemenea, zdg.md nota că, potrivit rapoartelor financiare ale „Edelweiss”, în anul 2017, Vladimir Plahotniuc a contribuit cu 27 de milioane de lei pentru activitatea fundației, iar în 2016 cu 35 de milioane de lei.
După plecarea lui Vladimir Plahotniuc din țară și după ce a fost anunțat în căutare, Fundația și-a sistat activitatea.
În anul 2019, directoarea executivă a fundației „Edelweiss”, Lilia Cucoș, declara că: „Suntem într-o perioadă de restructurare și pentru o perioadă a fost sistată activitatea. Eu nu pot să intru în subtilități și nu cunosc anumite aspecte. Mai multe detalii nu vă pot da”.
Fundația „Renato Usatîi”
Despre mărinimia lui Renato Usatîi se zvonea nu doar la Bălți. Fostul primar al capitalei de nord a lansat Fundația „Renato Usatîi” în anul 2015, iar aceasta se prezenta drept „prima organizație de caritate din Republica Moldova, care a fost creată în scopul susținerii inițiativelor locale din orașele și satele din Republica Moldovei, dezvoltării infrastructurii regionale atât în regiunile nordice ale țării, cât și pe teritoriul republicii, acordării ajutorului instituțiilor și organizațiilor cu orientare socială.”
Renato Usatîi
R Usatîi
Într-un raport prezentat în anul 2020, pe parcursul a cinci ani de activitate, Fundația de Caritate „Renato Usatîi” ar fi cheltuit 50 de milioane de lei.
Tot în 2020 Renato Usatîi anunța că Fundația își va schimba numele, dar își va continua activitățile pe aceeași linie. Totodată, liderul „Partidului Nostru” a precizat că Fundația nu plătește nimic pentru activitățile formațiunii politice.
Printre cele mai răsunătoare donații făcute de Usatîi se numără milionul de lei oferit Filarmonicii Naționale. Banii au fost dăruiți pentru proiectarea unui nou edificiu al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, după ce clădirea a fost distrusă de un incendiu.
Pe site-ul Fundației „Renato Usatîi” ultima activitate este înregistrată pe 19 martie 2020. Contactat de AGORA, Usatîi a declarat că nu a încetat să facă acțiuni de caritate, doar că acestea nu mai sunt făcute publice și nici nu mai intenționează să le promoveze.
„Eu dacă am pus poze de la pescuit numai, asta nu înseamnă că nu am ajuta oamenii. Să vă spun sincer, eu mi-am schimbat atitudinea. Acum nu mai povestesc ce fac și pe cine ajut. Chiar de când a început războiul am ajutat sute de femei cu copii, i-am luat la mine acasă, dar nu am făcut public asta. Eu din 2010 cos câte 50 de seturi de veșminte pentru biserici sărace. M-am ținut de cuvânt și am donat milionul de lei promis Filarmonicii, e adevărat că în trei tranșe, dar banii au fost donați. Nici nu vă imaginați câți oameni ajut fără să postez asta”, a spus pentru AGORA Renato Usatîi.
Politicianul a precizat că acum are mai multe afaceri în UE, iar prin intermediul lor ajută oamenii nu doar să câștige bani, dar și să învețe.
Amintim că, Renato Usatîi a anunțat la mijlocul lunii ianuarie despre un restart al Partidului Nostru și revenirea sa în politică.
Fundația „Miron Shor” și Magazinele sociale „Merișor”
Fost primar al municipiului Orhei și deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fugarul Ilan Șor, învinuit și inculpat în mai multe dosare penale legate de frauda bancară, poate fi numit cu lejeritate filantropul politic al momentului. Șor a înregistrat la 30 noiembrie 2011 Fundația de binefacere „Miron Shor” în amintirea tatălui său, cunoscut drept „filantrop și mecenat care a acordat o atenție deosebită proiectelor culturale și de educație”.
Una dintre persoanele care ar gestiona activitatea Fondului „Miron Shor” ar fi Maria Albot (Guțuleac). La alegerile parlamentare din 2019, a concurat pe lista națională de partid și a devenit deputat în Parlament. Aceasta și-a depus mandatul la 31 iulie 2019, motivând că dorește să revină la activitățile de caritate în cadrul fundației „Miron Shor”.
Conform RISE Moldova, numele Mariei Albot a apărut în raportul companiei internaționale de audit Kroll. Raportul atesta că Albot deținea un pachet de 4,98% din acțiunile Băncii Sociale, una dintre cele trei bănci implicate în frauda bancară de 13,7 miliarde de lei. Soțul acesteia, Sergiu Albot, a fost șef al Băncii Sociale, iar în această calitate a fost sancționat în 2016 de Banca Națională a Moldovei pentru evaluarea neadecvată a creditelor acordate. Anterior, acesta fusese și vicepreședinte al Unibank, o altă instituție bancară implicată în furt. În 2015, numele Mariei Albot a fost menționat în autodenunțul depus de Ilan Șor împotriva fostului prim-ministru Vladimir Filat, în care Șor declara că ea ar fi fost însărcinată cu transferarea unor bani sau achitarea unor servicii lui Filat. În 2016, Albot a fost audiată în dosarul Filat în calitate de martor al acuzării, confirmând alegațiile din autodenunț.
Pe lângă Fundația de caritate care poartă numele tatălui său, Ilan Șor a câștigat simpatia publicului prin așa zisele „pomene electorale” și pungile cu produse alimentare de la „Merișor”, magazine sociale gestionate de firma Magazine Sociale” SRL, condusă de către Vitalie Cușnir.
Potrivit Partidului Șor, Magazinele Sociale „Merișor” au fost create pentru a sprijini categoriile social-vulnerabile ale societății. Astfel, de serviciile acestor puncte comerciale pot beneficia pensionarii, veteranii, persoanele cu nevoi speciale și nevoiașii. Accesul se face însă doar cu card de membru, în baza căruia se pot cumpăra produse alimentare și de uz casnic. Primele astfel de magazine au fost deschise în anul 2015, la Orhei, iar de-a lungul anilor Şor a fost acuzat în repetate rânduri că ar corupe alegătorii prin magazinele sociale.
partidul Șor
P Șor
Trebuie să menționăm că veniturile din vânzări ale magazinelor se ridică în 2021 la suma de 282,17 milioane de lei, cu peste 100 de milioane mai mult decât în anul 2018.
Igor Boțan afirmă că Ilan Șor face acțiuni de caritate pentru a corupe alegătorii, iar votanții sunt transformați în clienții unei rețele de magazine sociale.
„În Republica Moldova avem un fenomen extraordinar, care cred că ne duce faima în toată lumea, avem un partid politic, Partidul Șor, în care electoratul acestui partid sunt clienții rețelei de magazine sociale. Asta e o chestie strigătoare la cer. Din păcate, despre asta se vorbește, presa a scris un șir de articole, foarte bune, despre ceea ce se întâmplă, autoritățile așa și nu pot rezolva această problemă, deși autoritățile ar putea face un lucru foarte simplu, să studieze necesitățile cetățenilor săraci”, afirmă Boțan.
Am încercat să discutăm cu reprezentanți ai Fundației „Miron Shor” pentru a afla dacă aceasta mai activează, luând în calcul că ultima postare pe pagina de facebook datează din luna septembrie 2022, la fel, am contacta și serviciul de presă al Partidului Șor, dar nu am primit niciun răspuns.
Politicienii exploatează vicii sociale
Analistul politic, Igor Boțan, susține că politicienii au pus bazele Fundațiilor de caritate pentru a demonstra cetățenilor că ei nu sunt doar politicieni, ci și oameni cu inimă mare, care au grijă de cei mai triști și de cei săraci. Boțan accentuează că este foarte clar faptul că Fundația de caritate are menirea, în mâinile politicienilor, de a exploata sărăcia cetățenilor.
„Este foarte clar că Fundația de caritate are menirea, în mâinile politicienilor, de a exploata sărăcia cetățenilor. Îi dai un cadou, mai ales după ce faci acest cadou în fața camerelor de luat vederi, răspândești aceste cadre în care îți arăți cât de mărinimos și pătruns ești de grija față de cetățeni, și acest lucru, de asemenea, aduce puncte în plus în timpul campaniilor electorale”, punctează Igor Boțan.
Boțan menționează că toate aceste fundații sunt un fel de „caricatură la ceea ce găsim de exemplu în Europa și America”. Analistul politic subliniază că în țara noastră lucrurile, din păcate, sunt vagi, iar legea partidelor spune cu ce trebuie să se ocupe partidele, legea organizațiilor necomerciale, de asemenea, dar nu există o interdicție foarte clară pentru partidele politice să nu facă acte de caritate.
Imoral, dar nu și ilegal
În Parlamentul Republicii Moldova, Partidul Comuniștilor a venit de mai multe ori cu propunerea de a interzice politicienilor, liderilor politici, să devină șefi de fundații caritabile.
La 15 noiembrie 2019 a fost prezentat un proiect de lege al deputaților Iurie Reniță, Octavian Țîcu și Lilian Carp, care avea menirea să elimine lacunele legislative existente și să ofere soluții de reducere a riscurilor de utilizare a fundațiilor caritabile în scopuri politice și, mai ales, electorale. Inițiativă legislativă a fost respinsă în martie 2020, atunci când majoritatea parlamentară era formată din PSRM + deputații din PAS și Platforma DA.
Analistul politic Igor Boțan crede că este nevoie ca Parlamentul să introducă modificări la legea partidelor, care să fie foarte clare, iar formațiunile politice să nu poată face acțiuni de caritate pentru coruperea alegătorilor.