Expert: Sistemul moldovenesc de pensionare, practic nu se poate întreține și este menținut din bani de la educație și investiții
Sistemul moldovenesc de pensionare, practic nu se poate întreține, și este menținut în baza transferurilor de la bugetul de stat. Din 2015 și până în 2020 statul a alocat 35% din buget sistemului de protecție socială. În 2021 – 40,1%, iar în 2022 – 44,3%, cel puțin asta arată analiza expertului economic Veaceslav Ioniță.
・ Baciu Ana
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, în condițiile în care în Republica Moldova gradul de îmbătrânire al populației crește constant și se apropie de 25%, din cauza migrației populației, în special a celei tinere, nu mai poate fi întreținut sistemul de protecție socială, astfel, acest lucru se face din contul cheltuielilor menite să dezvolte țara. Dacă nu vor fi identificate măsuri de menținere a populației acasă, nemaivorbind de întoarcerea celor plecați, Republica Moldova riscă să ajungă în incapacitatea de a menține sistemul de protecție socială.
„Practic noi suntem nevoiți să luăm bani de la investiții, de la întreținerea sistemului de educație, de la toate cheltuielile publice necesare pentru a-i aloca sistemului de protecție socială”, a menționat economistul.
Expertul a mai remarcat că în 2010 pensia medie era 837 de lei. În 2020 a ajuns la 2.068 de lei. În 2021 a crescut la 2.595 de lei, iar în 2022 – la 3.165 de lei.
Însă, remarcă expertul, chiar dacă pensia nominal a crescut, în valoare reală situația rămâne dificilă. A crescut pensia, dar inflația a fost tocmai 30%. Pentru pensionari inflația a fost de până la 40%, deoarece consumul lor de produse alimentare și costurile cu resursele energetice este cu mult mai mare, iar acestea au avut dintre cele mai mari creșteri de prețuri.
Menționăm că, în luna aprilie a anului 2023, pensiile nu vor fi indexate conform ratei inflației de la sfârșitul anului 2022, așa cum prevede legea, ci doar cu cel puțin 14%. Declarația a fost făcută de fostul ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul emisiunii Rezoomat. Potrivit oficialului, indexarea pensiilor la valoarea inflației este o povară extrem de grea pentru bugetul țării.
Potrivit legislației, indexarea pensiilor pentru anul 2023 are loc la valoarea inflației înregistrată la finalul anului 2022. Anterior, în ultimul său raport, Banca Națională a atenționat că în condițiile în care inflația la sfârșitul acestui an este de circa 30%, indexarea pensiilor în aprilie 2023 în baza legislației existente va constitui o sarcină dificilă pentru autorități.
După 2010 și până în 2022, în Republica Moldova, numărul angajaților practic a rămas stabil, circa 600 de mii, iar cât privește numărul pensionarilor, el a crescut de la 461 de mii în 2010 la 525 de mii în 2022. Ca rezultat, astăzi avem 1,2 lucrători la un pensionar. Însă, pe lângă pensionarii după limita de vârstă, mai sunt și alte grupuri de pensionari. Astfel, presiunea pentru angajații din sectorul real al economiei este și mai mare.