PROFESIONIȘTII: „Пироговая madre”

PROFESIONIȘTII: „Пироговая madre”

O zi obișnuită de sfârșit de ianuarie. Pe strada Calea Ieșilor gri-ul norilor se contopește cu gri-ul asfaltului mâzgos. Chipurile trecătorilor, parcă furate de acest tango al lipsei de culoare, par și ele gri. Mergând împotriva valului, Ecaterina diluează semiobscuritatea din jur cu un zâmbet larg. Deschide cu încrede o ușă masivă și ne invită în lumea ei. Lumea galetelor.

Mardari Irina

„Madre”...

La prima vedere, Ecaterina Zadvornaia pare o adolescentă pasionată. Și pasională. Când vorbește - ochii îi licăresc în mod evident și par să pună valoare și greutate pe fiecare dintre lucrurile pe care le spune.

În realitate, „adolescenta”, este mama unui băiat de 11 ani dar și „mama” galetelor dulci și sărate. Prietenii îi spun mai în glumă, mai în serios „пироговая мадре”, iar ea râde și continuă că coacă, să creeze umpluturi și să-și trăiască visul.

Publicitate

Galetele sunt plăcinte deschise, cu o umplutură făcută din diverse ingrediente. Se spune că galetele sunt un derivat al plăcintei medievale. Aluatul îmbogățit cu diverse umpluturi a fost folosit pentru prima dată în 1550 înaintea erei noastre.

În țara noastră acest tip de produse culinare se regăsesc în meniurile restaurantelor, dar un restaurant care ar găti exclusiv galete, în capitală nu exista.

Cea mai mare parte a vieții mele m-am ocupat cu lucruri care nu au absolut nicio legătură cu bucătăria...

Autor: Ecaterina Zadvornaia

Pentru a începe să-și trăiască visul din bucătărie, Ecaterina a trebuit să se „trezească” dintr-un alt vis profesional pe care ani la rând l-a considerat sensul vieții. Femeia a fost jurnalistă de televiziune și gustat din pâinea mediatică multă vreme. „Cea mai mare parte a vieții sale”, spune ea.

...

Ecaterina Zadvornaia

Agora

De pe „sticlă” - în bucătărie…

Decizia de a renunța la lumea televiziunii a fost urmată de un soi de rătăcire existențială.

Să te pomenești la 30 de ani fără meseria despre care credeai că va fi a ta pentru totdeauna, a fost o decizie dificilă. Mi-am dat timp și mi-am promis să nu pun presiune pe mine.

Autor: Ecaterina Zadvornaia

Apoi a urmat, ușor-ușor, luminarea și reprofilarea. În mare parte, pasiunea pentru gătit, prezentă dintotdeauna în viața Ecaterinei, a căpătat perspectivă nouă în pandemie. Femeia povestește că după zile la rând în care ea și partenerul său găteau și mâncau, găteau și mâncau, s-au gândit: „ce-ar fi să monetizăm toată această situație”?

Zis și făcut.

Cărările nebătătorite sunt cele mai dificile, recunoaște Ecaterina. Deși nu-și punea la îndoială calitățile de „bucătăreasă”, pentru a pune pe roți o afacere culinară avea nevoie de ceva mai mult decât pasiune. În pofida fricilor specifice începuturilor, și-a luat inima în dinți și a creat un concept de bucate care promiteau să fie sățioase, delicioase și compuse din ingrediente de cea mai înaltă calitate.

În Republica Moldova există mai multe afaceri care au la bază conceptul de patiserie, bulangerie sau plăcintărie. Totuși, Ecaterina Zadvornaia a încercat să schimbe macazul aluatului și a gândit o „galetărie” - un loc în care oamenii pot cumpăra galete cu diverse umpluturi.

...

Ecaterina Zadvornaia în bucătărie

Agora

Mai departe a urmat nebunia…

Chiar dacă încă nu era pregătită pentru „succes”, Ecaterina și galetele sale și-a făcut loc cu coatele în vizorul gurmanzilor moldoveni. Pentru că este adepta lucrului bine făcut, femeia de afaceri ține pasul constant cu tendințele, experimentează fără frică gusturi și combinații și nu știe satisfacție mai mare decât mulțumirea din ochii clienților care se conving că, uneori, săratul cu sos dulce poate fi extrem de delicios. 

Viziunea mea asupra bucătăriei a fost să iau ingrediente simple și calitative și să le combin în așa fel cum altcineva nu s-ar fi gândit că pot fi combinate.

Autor: Ecaterina Zadvornaia

Pasiunea pe care o turna cu lingura peste aluatul proaspăt plămădit creștea odată cu numărul celor care aflau, gustau, reveneau și iar gustau. La început, Ecaterina își dorea să corespundă așteptărilor. Apoi a înțeles că singura modalitate prin care poate merge înainte este să țină cont de sugestiilor oamenilor, dar să rămână fidelă propriilor sale principii.


Concurența, de la himeră la oportunitate...

...

Ecaterina Zadvornaia gătește

Agora

Deși este de fel o fire competitivă, Ecaterina nu și-a imaginat că frica de concurență o va apăsa atât de mult. Recunoaște că încă de la început primea cu stupoare ideea că cineva a deschis o afacere pe aceeași nișă. Asta o făcea pe de o parte să se îngrijoreze, iar pe de altă parte să muncească și mai mult, și mai acerb la propria perfecționare.


Fără dragoste față de ceea faci este imposibil să te menții pe Olimp, indiferent care este Olimpul tău.

Autor: Ecaterina Zadvornaia

Ecaterina Zadvornaia pune câte un strop de iubire în tot ceea ce face și este convinsă că anume ea, iubirea, este capabilă să schimbe direcții ale vieților și să transforme orice vis în realitate.

Cea mai mare satisfacție a tinerei antreprenoare este că reușește să umple cu iubire nu doar inimile celor dragi, ci și stomacurile pofticioșilor din capitală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal