Summitul UE-Ucraina de la Kiev nu a oferit nici o promisiune privind aderarea rapidă, scrie NY Times

Aderarea rapidă e dorită de Ucraina, însă evitată de conducerea UE.

3 februarie 2023, 17:56Cristian Bolotnicov

Summitul UE-Ucraina de la Kiev nu a oferit nici o promisiune privind aderarea rapidă, scrie NY Times

Vizita liderilor europeni la Kiev, unde a avut loc un summit UE-Ucraina, nu a oferit nici o promisiune privind aderarea rapidă a țării vecine la UE. Mai mult, liderii UE au transmis că Ucraina va urma o cale lentă de aderare,  respingând varianta mai rapidă, transmite The New York Times.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu scopul de a obține angajamente care să permită Ucrainei să se alăture în curând celor 27 de state membre ale blocului, care reprezintă aproximativ 450 de milioane de locuitori..

„Obiectivul nostru este absolut clar: să începem negocierile privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană în acest an”, a declarat Zelenski presei vineri după-amiază la Kiev. „Nu vom pierde nicio zi în activitatea noastră de apropiere a Ucrainei și a Uniunii Europene”.

Președintele ucrainean a descris anterior aderarea la U.E. ca fiind un obiectiv de neclintit pentru țară, a evidențiat revizuirile guvernamentale despre care a spus că au fost împinse până la capăt în ciuda războiului și a spus că se așteaptă ca națiunile din U.E. să recunoască progresul Ucrainei către aderare.

Liderii europeni au repetat promisiunile că Ucraina are un viitor în cadrul Uniunii Europene, dar nu au răspuns la comentariul dlui Zelensky privind începerea negocierilor cu țara în acest an.

O declarație comună UE-Ucraina, publicată după întâlnirile de la Kiev, a afirmat că Ucraina a depus eforturi în vederea aderării la blocul comunitar și că Comisia Europeană va oferi o actualizare în primăvară.

În ultimele zile, autoritățile ucrainene au efectuat raiduri și au concediat funcționari într-un efort sporit de a ilustra angajamentul de a lupta împotriva corupției - un domeniu de îngrijorare pentru aliații occidentali care toarnă arme și ajutor financiar în țară. Ucraina urmează să primească sute de miliarde de dolari de la Uniunea Europeană și de la alți aliați, inclusiv Statele Unite, pentru reconstrucție, și vrea să arate că fondurile nu vor fi pierdute din cauza corupției.

Sub presiunea opiniei publice și a Statelor Unite pentru a ilustra angajamentul pe termen lung al blocului față de Ucraina, liderii UE au convenit să acorde țării, precum și Moldovei, statutul de candidat în iunie. Dar Ursula von der Leyen și Charles Michel nu au nicio autorizație din partea celor 27 de membri ai U.E. pentru a-i face promisiuni Zelensky sau pentru a insinua că vor „îndoi” regulile stricte ale blocului pentru a lăsa Ucraina să intre mai repede sau cu cerințe mai puțin stricte

Aderarea la UE ar oferi Ucrainei acces la cel mai bogat grup de țări din lume și la cea mai mare zonă de liber schimb din lume. De asemenea, ar lega permanent țara de vecinii săi europeni, extinzând un scut nemilitar, dar crucial, împotriva agresiunii Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, consideră că aspirațiile Ucrainei de a adera la U.E. o provocare, catalogându-le drept o agresiune împotriva Rusiei.

Procesul de aderare la U.E. durează de obicei un deceniu sau mai mult și necesită schimbări profunde menite să se alinieze cu restul blocului. Pentru multe țări, printre problemele abordate se numără revizuirile economice, protejarea independenței judiciare și a unei prese libere, asigurarea unui sistem politic democratic competitiv și combaterea corupției.

Ucraina dorește să accelereze acest proces. Denis Shmyhal, prim-ministrul ucrainean, a declarat într-un interviu recent pentru Politico că ar dori ca Ucraina să adere la bloc în doi ani.

Obiectivul Shmyhal este considerat pe scară largă ca fiind nerealist, președintele Franței, Emmanuel Macron, afirmând că procesul de aderare a Ucrainei ar dura „decenii”.

Vineri, Ursula von der Leyen și Charles Michel au prezentat o parte din ajutorul pe care UE îl oferă deja Ucrainei, inclusiv împrumuturi, îndrumare juridică și tehnică pentru a începe integrarea acesteia pe piața UE pentru bunuri și servicii și ajutor pentru ca Ucraina să-și consolideze aprovizionarea cu energie după ce a suferit lovituri devastatoare din partea Rusiei în infrastructura sa de electricitate.

Ursula von der Leyen a declarat că se pregătește să prezinte un al zecelea pachet de sancțiuni al UE care să vizeze economia Rusiei, programat pentru prima aniversare a invaziei, la 24 februarie.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.