Dar acestea vor fi desfășurate pe câmpul de luptă prea târziu pentru a fi folosite împotriva unui asalt de amploare al Moscovei care pare să fi început să se desfășoare în estul Ucrainei.
Acest lucru se reflectă și în cazul majorității tancurilor, vehiculelor de luptă și rachetelor de apărare aeriană occidentale care au fost promise după luni de rugăminți din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Majoritatea armelor sofisticate vor necesita, de asemenea, o pregătire riguroasă pentru trupele ucrainene, care nu le-au folosit niciodată, un proces care durează de obicei luni și uneori chiar și un an.
Iar unele dintre arme - cum ar fi bombele teleghidate propulsate de rachete pe care Statele Unite le oferă acum în cadrul pachetului de 2,17 miliarde de dolari - trebuie să fie modernizate din stocurile existente sau chiar construite de la zero.
Deja, forțele ucrainene se străduiesc să mențină teritoriul împotriva ultimei ofensive a Rusiei, iar Moscova se crede că mobilizează cel puțin 200.000 de soldați suplimentari și posibil chiar mai mulți.
Ce arme sunt pe drum?
Statele NATO au livrat deja arme în valoare de zeci de miliarde de dolari Ucrainei de la începutul războiului. Dar Zelenski a insistat în special pentru sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a proteja infrastructura de loviturile aeriene rusești, precum și tancuri de luptă principale și vehicule de luptă de infanterie occidentale pentru lupta la sol.
Săptămâna trecută, acesta a cerut din nou avioane de luptă F-16 care ar putea, potențial, să doboare rachetele de croazieră rusești sau ar putea altfel să elibereze spațiul aerian al Ucrainei. Numai în ultimele două luni, Statele Unite și aliații săi au cedat aproape toate cererile de arme ale Ucrainei, cu excepția avioanelor.
„Având în vedere că Rusia este de patru ori mai populată decât Ucraina, forțele armate ucrainene au nevoie de arme occidentale pentru a depăși tehnologic forțele armate rusești, altfel Ucraina va pierde războiul", a declarat Peter W. Mansoor, colonel de armată și ofițer blindat în retragere, care este acum istoric militar la Ohio State University.
Dar se așteaptă ca puține dintre ele să sosească în curând.
De ce va dura atât de mult?
Timpul de livrare diferă de la o armă la alta. În cazul rachetelor cu rază mai lungă de acțiune care au fost promise vineri, majoritatea nici măcar nu au fost construite încă.
Relativ ieftine și utilizabile în lansatoare de rachete care au fost deja trimise în Ucraina, aceste arme, cunoscute sub numele de bombe de diametru mic, reprezintă răspunsul administrației Biden la cererea lui Zelenski de muniție cu rază lungă de acțiune - fără a trimite cele mai sofisticate rachete americane, de care oficialii se tem că ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul rusesc.
Generalul de brigadă Pat Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat vineri că bombele vor ajuta Ucraina „să desfășoare operațiuni de apărare a țării lor și să își ia teritoriul suveran în zonele ocupate de Rusia”.
Armele sunt de fapt două muniții diferite: o bombă de 250 de kilograme atașată la un tip mai vechi de rachetă. Acestea au fost dezvoltate de Boeing și Saab în urmă cu mai mulți ani și nu sunt folosite în prezent de trupele americane.
Bradley Bowman, fost ofițer al armatei americane și expert militar principal la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, a declarat că este probabil să treacă nouă luni până când chiar și un transport modest de 24 de bombe și două lansatoare ar putea ajunge în Ucraina. Odată ce producția va fi pusă în funcțiune, a spus ofițerul, producătorii ar putea trimite până la 750 de bombe și 12 lansatoare în Ucraina până la sfârșitul anului 2024.
„Concluzia este că, da, va dura ceva timp", a spus Bowman.
Cât va dura antrenamentul?
Acest lucru depinde în mare măsură de armă, iar fiecare țară lucrează în funcție de propriile termene.
Cele aproximativ 100 de tancuri pe care Marea Britanie, Germania, Polonia, Statele Unite și cel puțin o jumătate de duzină de alte state NATO le-au promis până în prezent necesită în general cel puțin trei luni și, uneori, până la un an de pregătire, potrivit oficialilor americani și europeni și experților militari.
Dar oficialii încearcă să scurteze antrenamentul pe tancurile germane Leopard 2 la câteva săptămâni. Oficialii occidentali din domeniul apărării au declarat că vor încerca să finalizeze pregătirea în aproximativ șase săptămâni pentru sutele de soldați ucraineni care încep deja să sosească în Germania și Polonia.
Prima unitate de soldați ucraineni care va fi antrenată pe tancuri Challenger 2 de fabricație britanică a sosit în Marea Britanie în această săptămână. Statele Unite nu au precizat când va începe antrenamentul pe tancurile sale M1 Abrams.
Trupele ucrainene au nevoie, de asemenea, de instruire pe sistemele sofisticate de apărare aeriană Patriot pentru a se apăra de atacurile rusești asupra rețelelor electrice și a altor infrastructuri.
În Statele Unite, antrenamentul pentru aproximativ 100 de soldați ucraineni a început la o bază militară din Oklahoma la mijlocul lunii ianuarie și va dura câteva, a declarat luna trecută generalul Ryder. Germania antrenează aproximativ 70 de ucraineni în ceea ce privește sistemele Patriot, a declarat un oficial de la Berlin. Franța și Italia au anunțat vineri că vor trimite sisteme de apărare antiaeriană similare rachetelor Patriot, dar nu au precizat când și câte.
Va primi Ucraina în curând unele dintre noile arme?
Livrările unor vehicule de luptă blindate care au fost promise luna trecută par să fie la doar câteva zile distanță.
Ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a declarat săptămâna trecută că primul dintre vehiculele de recunoaștere de luptă AMX-10 pe care Parisul le-a promis ar putea fi livrat la începutul lunii februarie.
O primă tranșă de vehicule blindate de luptă Bradley din Statele Unite se îndrepta spre un port din Marea Nordului, în drum spre Ucraina, a declarat săptămâna aceasta un al doilea oficial european din domeniul apărării. În plus, forțele germane au început săptămâna trecută să antreneze trupele ucrainene pe vehiculele de luptă Marder pe care Berlinul le-a promis.
Cum rămâne cu avioanele de luptă?
Până în prezent, cererile Ucrainei pentru F-16 au fost respinse de președintele Biden și de cancelarul Olaf Scholz al Germaniei.
Acest lucru s-ar putea schimba. Ambii lideri au cedat în fața cererilor Ucrainei pe măsură ce războiul devine tot mai grav, iar alte state NATO semnalează că și-ar trimite propriile avioane de luptă dacă Washingtonul și Berlinul ar prelua conducerea. Dar chiar dacă sunt aprobate, piloților ucraineni le va lua câteva săptămâni să învețe cum să piloteze avioanele și aproximativ șase luni să stăpânească modul în care să lupte cu avioanele, a declarat Iurii Inat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene.
Brauss, fost oficial NATO și general german în retragere, a declarat că este probabil ca Rusia să încerce să preia impulsul în război înainte ca armele occidentale să ajungă pe câmpul de luptă.
„Atât de mult timp a fost pierdut", a spus el.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.