Ion Ceban: „Chișinăul poate rămâne fără transport public”. Întreprinderile municipale ar fi primit refuz privind înregistrarea contractelor de prestare a serviciilor publice

Ion Ceban: „Chișinăul poate rămâne fără transport public”. Întreprinderile municipale ar fi primit refuz privind înregistrarea contractelor de prestare a serviciilor publice

Orașul Chișinău ar putea rămâne fără transport public. Afirmația aparține primarului general Ion Ceban. Edilul a menționat la ședința Primăriei din 6 februarie că întreprinderile municipale, așa ca RTEC, PUA și Lumteh, ar fi primit refuz de înregistrare a contractelor de prestare servicii publice, iar Guvernul ar cere desfășurarea achizițiilor publice pentru astfel de servicii.

Irina Soltan

„Într-o zi putem să rămânem fără servicii din partea întreprinderilor municipale. Adică fără transport, lumină sau servicii precum asfaltarea. Asta pentru că s-au gândit că Primăria Chișinău nu trebuie să dea bani la aceste întreprinderi, dar să liciteze serviciile și aceste servicii să fie licitate de alte companii. Trezorăria nu înregistrează contractele de delegare pe care le avem către aceste întreprinderi. […] Este un proces intenționat de tergiversare a acțiunilor pe care le întreprind întreprinderile municipale. Să fie blocat transportul public, să fie blocat iluminatul stradal”, spune Ion Ceban.

Primarul spune că primele contracte de servicii sociale a populației au fost încheiate de RTEC și PUA în 2012. În contracte erau prevăzute serviciile de întreținere a drumurilor, deszăpezire, iar până acum aceste contracte erau validate de Ministerul Finanțelor prin simpla înregistrare în sistemul unic al Trezorăriei de Stat așa cum serviciile incluse în contracte sunt de importanță socială.

„În 2023, însă, contractele încheiate de RTEC, PUA, Lumteh, au fost refuzate pentru înregistrare fără justificarea motivelor și fără informarea prealabilă privind necesitatea de a ajusta procedura de încheiere a contractelor de delegare a serviciilor publice. Am fost notificați de a lansa servicii de achiziții ample”, spune edilul.

La rândul său, deputatul PAS Alexandr Trubca a venit cu o replică la reacția primarului: „Municipalitatea poate avea milioane de întreprinderi municipale, care să presteze servicii publice, însă dacă acestea sunt ineficiente și costă mai mult decât ar costa dacă ar fi cumpărate de la un agent economic, atunci orașul și orășenii nu au nevoie de astfel de întreprinderi municipale”.

Parlamentarul spune că și în cazul troleibuzelor exista soluții. „Infrastructura trebuie separată de unitățile de transport (ca în cazul reformei CFM care se face la nivel național), iar licitația se face exclusiv pe serviciul de transport, infrastructura de rețea fiind în continuare în gestiunea RTEC, iar companiile urmând să achite pentru acest serviciu”, explică procedura Trubca.

Cât despre exemplul licitațiilor la transportul feroviar, AGORA amintește că potrivit regulamentului aprobat de Guvern la 1 februarie, Executivul are în sarcină să contracteze operatori de transport feroviar local de pasageri pentru a asigura populația cu servicii calitative, la un preț accesibil. Guvernul susține că alegerea întreprinderilor feroviare prestatoare de obligații de servicii publice se va efectua în mod transparent, în baza licitațiilor ofertelor de intenție, precedate de negocieri. Detalii aici.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal