Seismolog, despre cutremurul din Turcia: Este o zonă seismică activă. Posibil are legătură cu cutremurul din România
Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, care a lovit Turcia în această dimineață ar putea avea legătură cu seismul resimțit în România, spune directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară.
・ Baciu Ana
„Rețeaua națională de seisme la fel a înregistrat acest cutremur de pământ în Vrancea cu replicile care au urmat. Este posibil să aibă o legătură cu acel seism din Turcia. Ora 01:26, indicat pe site-ul nostru, este timpul după Greenwich ceea ce înseamnă că la noi era 03:26. Cutremurul din Turcia a avut loc la 04:17, ceea ce ne arată că posibil aceste două evenimente seismologice au o legătură”, a spus Igor Nicoară.
Potrivit expertului, Turcia este situată într-o zonă seismică destul de activă.
„Peninsula anatolică unde a avut loc acest cutremur de pământ este o zonă activă cu sistemul de faliere, care din cauza mișcării plăcii majore arab-africane spre continentul european se acumulează energie în interiorul plăcilor litosferice și în acest moment are loc o ruptură și energia se degajează, degajarea energiei este un eveniment seismic”, explică expertul.
Igor Nicoară a menționat că periodic în Turcia se întâmplă cutremure de pământ, dar de o asemena putere mai rar.
„Un asemenea cutremur se întâmplă mai rar în acea zonă, și exemplu este anume acea cetate medievală, dar pe parcursul anilor ea a fost parțial afectată, înseamnă că în acea zonă mai rar se întâmplă astfel de cutremure. Pentru noi cetățile sunt un indicator pentru că de obicei sunt construite calitativ”, a spus Igor Nicoară.
Castelul Gaziantep, un sit aflat în patrimoniul mondial UNESCO din Turcia, a fost grav avariat în urma cutremurului, scrie CNN.
Cupola și zidul estic al moscheii istorice Șirvani, care se află lângă castel și despre care se spune că a fost construită în secolul al XVII-lea, s-au prăbușit parțial.
Potrivit săpăturilor arheologice, castelul a fost construit pentru prima dată ca turn de veghe în perioada romană, în secolele II-IV d.Hr. și s-a extins în timp. A căpătat forma sa actuală în perioada 527-565 d.Hr. în timpul împăratului bizantin Iustinian I.
Precizăm că, un cutremur cu magnitudinea 7,8 grade a lovit luni sudul Turciei, în apropiere de orașul Gaziantep, urmat de 42 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria și în Cipru. Aproape 300 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar alte 2.000 au fost rănite. Autoritățile de la Ankara estimează că numărul victimelor ar putea crește.
Și autoritățile din România au anunțat că un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 4,5 pe Richter s-a produs, luni dimineaţa, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Seismul a avut loc la ora locală 3:26 și a fost urmat de alte patru seisme cu magnitudini mai mici. Seismul de 4,5 s-a înregistrat la o adâncime de 20 km, în apropierea următoarelor oraşe: 74 km nord-est de Ploieşti, 94 km vest de Brăila, 98 km est de Braşov, 99 km vest de Galaţi şi 114 km nord-est de Bucureşti.