„Trebuie să accelerăm aderarea la piața unică”: Principalele declarații ale Robertei Metsola și Nataliei Gavrilița (VIDEO)

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, consideră că aderarea Republicii Moldova la piața unică europeană trebuie să fie un proces accelerat. În conferința comună, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița, oficialul a anunțat și despre analizarea opțiunii de suspendare a tarifelor de roaming dar și aprobarea unui nou pachet de sprijin macro-financiar.

6 februarie 2023, 18:38Cristian Bolotnicov

„Trebuie să accelerăm aderarea la piața unică”: Principalele declarații ale Robertei Metsola și Nataliei Gavrilița (VIDEO)
„După ședința de astăzi nu-mi rămâne de cât să transmit un mesaj ferm de sprijin din partea Parlamentului European pe calea aderării europene. Republica Moldova merită să fie parte a familiei europene. În discuția noastră am anunțat interesul pentru consiliul de mâine cu implicații pentru procesul de aderare, pentru că procedura actuală e cea mai rapidă. Trebuie să accederăm integrarea în piața unică și de asemenea să analizăm aici suspendarea tarifelor de roaming.”

Autor: Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Ajutor total în sumă de 600 milioane euro

Publicitate

Totodată, în cadrul conferinței de presă, Metsola a anunțat despre faptul că eurodeputații vor aproba un nou sprijin macrofinanciar în sumă de 145 milioane de euro, ceea ce aduce sprijinul total pentru Moldova la suma de 600 de milioane de euro.

„Primii pași vor fi făcuți la plenara de la Strasbourg săptămâna viitoare, pentru că știm că aceste resurse sunt nimperios ecesare în prezent. Repet, Europa este și rămâne alături de țara dumnevoastră”, a declarat Roberta Metsola”, a precizat președinta Legislativului comunitar.

În același timp, Metsola a mulțumit R. Moldova pentru pziția sa fermă împotriva agresiunii ruse din Ucraina.

„Știm că nu e ușor într-un asemenea context politic dificil. De asemenea, mulțumesc acestei țări pentru că i-au sprijinit pe cetățenii care au tranzitat această țară. Europa este alături de voi.”

Autor: Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

La rândul său, prim-ministra Natalia Gavrilița i-a mulțumit Parlamentului European pentru sprijinul ferm oferit Moldovei în calea sa pe calea europeană.

„Doresc să-i mulțumesc Parlamentului European pentru rezoluțiile adoptate, în special anul trecut. Am avut o discuție extrem de fructuasă pe tema eforturilor depuse de Republica Moldova în direcția punerii în aplicație a celor nouă condiții formulate de Comisia Europeană în pregătirea deschiderii negocierilor. De asemenea, am luat notă de al doilea raport și am demarat eforturile de priotizarea armonizării legislației noastre cu cea europeană.”

Autor: Prim-ministra R. Moldova, Natalia Gavrilița

Prim-ministra, în vizită la Bruxelles


Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat într-un interviu pentru publicațai Financial Times că R. Moldova cere mai mult ajutor din partea Uniunii Europene în vederea reducerii contrabandei generate de războiul din Ucraina. Șefa Guvernului afirmă că de la începutul conflictului, a fost observată o tendință de creștere a tentativelor de trafic de ființe umane și arme, scrie publicația.

Amintim că, în perioada 4 – 8 februarie curent, premierul Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru la Bruxelles. Prim-ministra va participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

La Bruxelles va fi examinată evoluția relațiilor Republicii Moldova – UE, cu accent pe dialogul politic și reforme; cooperarea economică și sectorială, inclusiv în domeniul energetic, comerț, precum şi colaborarea în domeniul politicii externe şi de securitate.

În zilele de 6-7 februarie, Natalia Gavrilița va avea și o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din instituțiile europene.

Reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova va avea loc pe data de 7 februarie și va fi prezidată de șefa Guvernului Republicii Moldova Natalia Gavriliţa și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Pe lângă subiectele din agenda bilaterală, în cadrul Consiliului de Asociere se va face și un schimb de opinii cu privire la provocările regionale, inclusiv impactul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Soluționarea conflictului transnistrean va fi un alt subiect din agendă, comunică reprezentanții Guvernului moldovean.

Din delegația Republicii Moldova la Consiliul de Asociere fac parte: vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, ministrul Economiei Dumitru Alaiba, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea și secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat Adrian Băluțel.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal