Cristian Rizea - colecționarul de dosare

Cristian Rizea - colecționarul de dosare

După o pauză de 5 luni, dosarul penal în care fostul deputat român, Cristian Mihai Rizea, este învinuit de procurorii din Chişinău pentru fals în declaraţii, va fi reluat. De această dată, cauza va fi examinată de un alt complet de judecată, scrie anticorupție.md. Potrivit sursei citate, dosarul a fost redistribuit după ce magistratul Aureliu Postică a fost suspendat din funcţie, în urma unei învinuiri într-un dosar de îmbogăţire ilicită. Prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data 1 martie. Cristian Rizea a devenit în ultimii ani un personaj destul de prezent pe scena evenimentelor din Republica Moldova. De cele mai multe ori, s-a făcut remarcat prin scandalurile pe care le organizează dar și prin declarațiile pe care le-a tot lansat de-a lungul timpului la adresa diferitor persoane publice. AGORA vă prezintă portretul acestuia.

Mardari Irina

Cristian Rizea a fost parlamentar PSD în perioada 2008-2016. El și-a început cariera politică la 31 de ani, când a devenit șef al Cabinetului al ministrului Tineretului, Georgiu Gingăraș, din guvernul lui Adrian Năstase. În anul 2008 a devenit deputat, iar presa de peste Prut și-a pus mereu întrebări cu privire la sursele de venit ale lui Rizea.

Agenția Națională de Integritate a observat în 2011, că Rizea are mult mai mulți bani decât câștigă.

Tot ce se știa despre el în acea perioadă ținea de participarea la tot felul de cursuri, mai ales în domeniul siguranței naționale. Cât presa strângea din umeri, Rizea avansa în ierarhia Partidului Social Democrat (PSD). Astfel, în primul său mandat, Rizea era văzut la volanul unui Ferrari de 200.000 de euro, mașină facturată pe numele șoferului său.

Apogeul carierei sale politice a fost atins în perioada 2010-2013, când a reușit să ajungă secretar executiv al partidului. Ulterior, Rizea a fost numit președinte al sectorului 5 din București. Aspirațiile sale l-au mânat să candideze la funcția de primar în 2016, dar partidul i-a retras încrederea.

În luna martie a aceluiași an, Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz pentru reținerea și arestarea deputatului PSD, Cristian Rizea, acesta fiind suspectat de trafic de influență, spălarea banilor şi influențarea declarațiilor martorilor. DNA a cerut în final 7 ani de închisoare pentru fostul deputat PSD. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv în 2019 la 4 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

Intrarea pe scena din Republica Moldova

Publicitate

În luna decembrie a anului 2017, Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. Totuși, presa din România scria atunci că, prevăzând această situație, Rizea a demarat demersuri pentru obținerea cetățeniei moldovenești încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România.

Gândul.ro scria atunci că autoritățile de la Chișinău ar fi ignorat complet demersurile poliștilor români, care cerea arestarea lui Rizea pe teritoriul Republicii Moldova. Deși sursa intuia că fostul deputat PSD s-ar fi bucurat de protecție din partea președintelui Moldovei, Igor Dodon, și a anturajului acestuia, Dodon, pe atunci Președinte al Republicii Moldova declarase că dacă informațiile cu privire la ex-deputatul român Cristian Rizea se vor adeveri, acestuia i se va retrage cetățenia R. Moldova și va fi extrădat.

„Și dacă a profitat de protecția fostului regim oligarhic de la Chișinău și a obținut ilegal cetățenia, această cetățenie va fi anulată și noi o să-l extrădăm înapoi în România și faceți ce vreți cu dânsul!”

Autor: Igor Dodon în cadrul vlogului său live.

Pe 2 noiembrie 2020 R. Moldova i-a retras a fostului deputat român, Cristian Rizea cetățenia moldovenească. Mai mult, autoritățile celor două state urmau să conlucreze în vederea expulzării ex-parlamentarului din țara noastră.

Reținut, dar nu și arestat...

Pe 3 noiembrie 2020 fostul deputat PSD, Cristian Rizea, a fost reținut de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații. În replică, Rizea a declarat atunci că fostul președinte, Igor Dodon, împreună cu fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc ar fi primit milioane de euro pentru a-i retrage „în mod abuziv” cetăţenia.

„Infractorii pe care îi devoalez au plătit milioane de euro mafiei politice din Moldova condusă de Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc pentru a îmi retrage în mod abuziv cetățenia Republicii Moldova”

Autor: Cristian Rizea, pe Facebook.

Un an mai târziu...

În luna martie 2021, fostul deputat român Cristian Rizea, bănuit că ar obținut cetățenia R. Moldova prin fals în declarații, a ajuns pe banca acuzaților.

În replică la acuzațiile procurorilor, fostul deputat a indicat că unele date nu corespund adevărului.

În luna noiembrie a aceluiași an, anticorupție.md a publicat o investigație în care arăta că a Rizea ar fi trecut la casă nouă, alături de familia sa.

Fostul deputat şi-ar procurat o casă de peste 450.000 de euro.

...

Cristian Rizea

Anticorupție.md

Sărăcie oficială, bogăție reală...

Presa de peste Prut a scris anterior despre Rizea că ar deţine un automobil Ferarri de 200.000 de euro şi un Mercedes de 100.000 de euro, precum şi mai multe firme înregistrate pe numele mamei sale, trecută de 70 de ani, sau a şoferului personal.

În contradicție, ultima declaraţie de avere depusă de Rizea în calitate de deputat pentru 2016, arată că acesta are doar un imobil sub forma unui loc de parcare de 22 de metri pătraţi. Singura sursă de venit pentru 2016 a fost salariul de deputat, de 59.106 roni, precum şi indemnizaţia de puţin peste 7.000 de roni, primită de soţie pentru îngrijirea copilului.

Rizea a mai raportat pentru 2016 venituri de 93.500 de euro obţinute din vânzarea bijuteriilor, obiectelor de artă şi de cult, despre care a declarat anterior că le-a primit cadouri la botezul copilului.


Rizea acuză AGORA de „fake-news”

În anul 2021, fostul deputat român, condamnat la patru ani și opt luni de închisoare peste Prut, Cristian Rizea a acuzat portalul de știri AGORA de fakenews. Se întâmplase înainte ca pe site-ul nostru să apară vreo știre care să-l vizeze. Subiectul se referă la dosarul privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova.

În spațiul public apăruseră atunci informații potrivit cărora Cristian Rizea va rămâne fără cetățenia Republicii Moldova și poate fi extrădat. În încercarea de a documenta subiectul jurnaliștii AGORA l-au contactat, inclusiv pe Rizea, pentru a afla dacă informațiile sunt sau nu veridice și dacă are vreun comentariu în acest sens. Surpriză sau nu, acesta a venit cu atacuri la adresa redacției și reporterilor AGORA. 

„Interesați-vă, domnilor. Luați dosarul, vedeți subiectul, așa face un jurnalist, domnule. Nu vorbiți după ureche... Acesta e site de informație, serios? Pretindeți a fi mare site de știri”.

Autor: Cristian Rizea

Peste doar câteva minute, Rizea a făcut un live pe contul său de Instagram în care a acuzat AGORA de fake-news. Asta în condițiile în care știrea ce îl viza nici nu fusese publicată pe site.

„Circulă un fake news pe așa-numitele site-uri de știri, precum este AGORA. Ei au titrat că mi-am pierdut cetățenia moldovenească. Dosarul cu cetățenia este la instanța de fond, în fază incipientă. Astăzi a fost un recurs la faptul că eu am cerut suspendarea acelui decret abuziv, făcut de Igor Dodon, pentru că nu am fost lăsat să candidez la alegerile din 11 iulie”.

Autor: Cristina Rizea

De fapt, Curtea de Apel Chișinău respinsese atunci recursul depus de Cristian Rizea împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău, care refuza să suspende decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care a fost lipsit de cetățenie. 

Cu alte cuvinte, decretul lui Dodon prin care i-a fost retrasă cetățenia lui Rizea rămăsese în vigoare. Decizia Curții de Apel Chișinău este irevocabilă.

În același an, Rizea a fost lipsit în 2021 de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. 

„Studentul fugar”...

În luna august 2022, portalul g4media.ro scria că Rizea s-a înscris la cursurile de masterat al Universității de Stat din Moldova (USM) sub numele de  Mihai Cristian. Fostul deputat ar fi țintit spre facultatea de Securitate Națională din cadrul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative (FRIȘPA) din cadrul USM.

Totuși, reprezentanți ai Universității au declarat pentru sursa citată că Rizea nu ar fi achitat contractul de studii, în valoare de 8.000 de lei.

...

Cristian Rizea, la USM

paranteze.md

Totuși, viața de „student” nu a fost prea lungă pentru Cristian Rizea, întrucât pe 15 septembrie acesta a fost exmatriculat de la USM.

Motivul exmatriculării lui Rizea, potrivit rectorului USM, Igor Șarov, ar fi fost prezentarea unui act de identitate care nu era valabil. Ar fi fost vorba despre un buletin de identitate moldovenesc care nu mai este valabil, după ce lui Rizea i-a fost retrasă cetățenia moldovenească.

În aceste condiții, Șarov a emis un ordin prin care l-a exmatriculat pe Rizea, deoarece ar fi a ascuns la înscriere situația sa legală și nevalabilitatea buletinul anexat la dosar.

„Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau”...

Chiar și așa, exmatricularea nu l-a oprit pe Rizea să-și facă apariția în sala de curs. Ce-i drept, cu mai puțină poftă de studiu și mai multă poftă de scandal.


Nu mă las și nu cedez și vin la cursuri, pentru că am un contract între instituția asta și persoana mea și dreptul la educație este un drept inalienabil.  Mă aștept la orice, să mă vină Poliția aici la Universitate, să mă scoată afară, să nu am dreptul să-mi duc studiile de master la bun sfârșit.  Asta e Moldova, merge perfect, vorbim aici de democrație, de securitate națională, de respectarea legii, drepturilor omului, să fim serioși. O să vin în continuare la cursuri, să mă scoată de aici cu Poliția, cu mascații”.

Autor: Cristian Rizea

Concluzie...

Condamnat în România la 4 ani 8 luni de închisoare, fostul deputat român a făcut în țara noastră o întreagă colecție de dosare. Pe lângă faptul că este învinuit de procurorii moldoveni că a minţit când a declarat că nu are probleme cu legea atunci când i-au fost perfectate actele pentru cetăţenia Republicii Moldova, Rizea mai are pe rol în instanţele moldoveneşti cel puţin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputaţiei profesionale.

Cristian Rizea a fost atacat în instanţă de către jurnalistele Mariana Raţă şi Angela Gonţa, precum şi de către instituţia media în care lucrează acestea.

În luna decembrie 2022, TV8 anunța că Angela Gonța a câștigat procesul de judecată împotriva lui Cristian Rizea. Potrivit Hotărârii instanței, Cristian Rizea trebuie să-i achite jurnalistei prejudiciu moral în sumă de 10 mii de lei și să dezmintă public informația falsă și defăimătoare răspândită la adresa acesteia.

De asemenea, el a fost atacat în instanță de oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi şi Vasile Chirtoca, fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, deputatul socialist, Vlad Bâtrîncea, fiul generalului Vladimir Botnari, Ilie Botnari, agenţi economici şi avocaţi. Reclamanţii au solicitat în instanţă ca Rizea să dezminţă afirmaţiile lansate în public şi să le achite prejudicii morale.

Totodată, pe masa judecătorilor de instrucţie din Chişinău se află mai multe dosare contravenţionale, pornite de poliţie pe numele lui Rizea pentru defăimare.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.


Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal