Propunerea PAS: Ședințele Parlamentului ar putea avea loc mai rar, o dată la două săptămâni

Propunerea PAS: Ședințele Parlamentului ar putea avea loc mai rar, o dată la două săptămâni

Deputații din Parlamentul R. Moldova de Legislatura a XI-a ar putea să se întrunească în ședințe o dată la două săptămâni, comparativ cu practica actuală când ședințele se desfășoară săptămânal. Propunerea a venit de la deputații PAS la ședința Biroului permanent, însă o decizie definitivă încă nu a fost aprobată.

Irina Soltan

„La Biroul permanent al Parlamentului, colegii au propus ca ședințele să aibă loc o dată la două săptămâni. Asta vorbește despre faptul cât de mare este agenda lor parlamentară, cât de mult ei vor să muncească și cât de harnici o să fie ei în această sesiune”, a anunțat deputatul BCS, Vasile Bolea, în timpul emisiunii Întreabă Ghețu la TV8.

„O dată la două săptămâni, dar dacă nu reușim joi, extindem până vineri. Este stresant când luni lucrezi în teritoriu, marți lucrezi în grupurile de lucru, miercuri vii în comisii, este ședința fracțiunii, joi ședința în plen. [ La ultima ședință a plenului] Ei au boicotat și au plecat. Așa că noi reușim inclusiv să dezbatem proiecte”, a spus în replică deputatul PAS, Vitalie Jacot.

AGORA a contactat reprezentanții Legislativului. Șef Direcția comunicare și relații publice, Lilia Anghel, a confirmat pentru redacție că o astfel de propunere a răsunat la ședința Biroului permanent. Totuși, o decizie finală privind programul desfășurării ședințelor parlamentare încă nu a fost luată.

Precizăm că în 2022, în Parlament au fost înaintate 483 de inițiative legislative. 298 dintre ele aparțin deputaților în Parlament, 141 – Guvernului, 37 – Președintelui Republicii Moldova, iar șapte – Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia.

Din totalul inițiativelor legislative, 61,5% sunt ale deputaților în Parlament. 281 dintre proiecte au fost înaintate de fracțiunile parlamentare, iar nouă – de Biroul permanent al Parlamentului.

Pe parcursul anului trecut, Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” a înaintat 219 inițiative legislative, ceea ce constituie peste 45% din numărul total de proiecte înregistrate în Parlament.

...

Numărul inițiativelor

Parlament

Publicitate

De asemenea, 51 dintre inițiativele legislative au fost înaintate de Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. 

...

Inițiative legislative

Parlamentul

În aceeași perioadă, Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” a înaintat 11 inițiative legislative. Potrivit datelor statistice, deputata Marina Tauber este autoarea a 11 proiecte, iar Reghina Apostolova și Vadim Fotescu au participat la elaborarea a câte șase inițiative legislative.

...

Inițiative legislative

Parlamentul

Menționăm că dintre cele 483 de acte legislative înaintate, 70% au fost adoptate.

Precizăm că potrivit Constituției Republicii Moldova, dreptul la inițiativă legislativă aparține deputaților, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului și Adunării Populare a unității teritoriale autonome Găgăuzia.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal