Rezultatele pre-vettingului: Doar cinci din 28 de judecători au promovat evaluarea. Ce urmează mai departe?

Evaluarea celor 23 de judecători care pretind la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a încheiat, a anunțat Comisia pre-vetting. Astfel, cu doar cinci candidați admiși de Comisie, procesul merge mai departe, urmând să fie convocată Adunarea Generală a Judecătorilor.

7 februarie 2023, 20:21Cristian Bolotnicov

Rezultatele pre-vettingului: Doar cinci din 28 de judecători au promovat evaluarea. Ce urmează mai departe?

Marți, 7 februarie, Comisia pre-vetting a anunțat că judecătorii Marina Rusu, Alexei Paniș, Aurel Postică și Ion Chirtoacă nu au promovat evaluarea, fiind eliminați din concursul pentru funcțiile de membri în cadrul CSM. Potrivit legii, cei patru au la dispoziție 48 de ore pentru a decide dacă permit sau nu ca deciziile luate în privința lor să fie publicate pe site-ul Comisiei. Totodată, legea le oferă cinci zile pentru a contesta deciziile la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

În același timp, Comisia pre-vetting continuă evaluarea candidaților non-judecători la funcții în CSM, pe lista înaintată de Parlament, fiind vorba de nouă candidați non-judecători.

Nepromovare de 82%

Publicitate

Potrivit ministrului justiției, Sergiu Litvinenco, rata de promovabilitate în urma evaluării este de cca. 18%, iar cea de nepromovare este de 82%. În opinia oficialului, grație acestui rezultat, este clară gravitatea situației din justiție și „acum avem întregul tablou și dimensiunile practice ale acestei probleme”

De asemenea, ministrul a afirmat că exercițiul de evaluare trebuie continuat, accentuând importanța păstrării calității, dar la o viteză mai mare.

„Pentru aceasta, trebuie întreprinse acele acțiuni care să ne permită să ne mișcăm mai repede – mai multe comisii, secretariate cu mai mult personal, resurse mai multe etc.”, menționează Litvinenco.

În opinia sa, o altă soluție de curățare a sectorului, decât avansarea evaluării externe extraordinare nu există, mai ales că această responsabilitate decurge și din statutul de candidat la aderare la UE.

„Avem și responsabilități care recurg din statutul nostru de candidat la UE, dar pentru ca cetățenii să aibă cu adevărat încredere în Justiție, este nevoie de selecție riguroasă și calitativă a candidaților. Vom continua pe acest drum, fiindcă este singurul care va duce la curățarea Justiției”, afirmă ministrul justiției.

Ce se întâmplă cu judecătorii nepromovați

Anterior, membra Comisiei pre-vetting, Nadejda Hriptievschi a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că percepția publică potrivit căreia, candidații la CSM care au picat evaluarea sunt considerați corupți, este una greșită.

„Pot fi judecători care sunt foarte corecți, dar care nu au păstrat confirmările plăților pe care le-au avut de-a lungul anilor, căci Comisia are mandatul de a examina situația financiară a candidatului și membrilor familiei acestuia pentru ultimii 15 ani. Dacă judecătorul nu poate prezenta dovezi, Comisia nu are cum să emită o concluzie de promovare a evaluării”, a argumentat Hriptievschi.

Mai mult, candidații care au picat evaluarea își continuă activitatea în sistemul judecătoresc, iar nepublicarea deciziilor privind promovarea sau nepromovarea evaluării este o garanție acordată magistraților care au participat la exercițiul de pre-vetting, a menționat Hriptievschi.

Salutate de UE și SUA

La 7 februarie, o declarație comună de susținere a procesului de pre-vetting a fost emisă de UE, Regatul Țărilor de jos și SUA, în care au salutat încheierea primei etape de pre-vetting a celor 28 de judecători candidați pentru funcțiile din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Activitatea Comisiei Pre-Vetting este realizată cu sprijinul Secretariatului Comisiei, din componența căruia fac parte analiști și experți juridici care contribuie la procesul de evaluare.  Lucrările Comisiei și ale Secretariatului sunt parte a asistenței mai ample oferite de comunitatea de donatori pentru efectuarea exercițiului de pre-vetting în Republica Moldova, care include Ambasada SUA, Delegația Uniunii Europene, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, precum și Banca Mondială”, se arată în declarație.

Anterior, membra Comisiei pre-vetting Tatiana Răducanu, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că membrii secretariatului Comisiei au fost selectați și sunt remunerați „de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova”.

Ce urmează mai departe

CSM este alcătuit din 12 membri. Șase sunt aleși de adunarea generală a judecătorilor, iar alți șase, reprezentanți ai profesiilor juridice, sunt aleși de parlament. Doar cei care au trecut de „pre-vetting” vor putea să-și prezinte candidatura în cadrul adunării generale a judecătorilor.

În aceste condiții, potrivit consultantului juridic din cadrul Centrului de Resurse Juridice (CRJM), Daniel Goinic, în următoarele șapte zile urmează să fie convocată Adunarea Generală a Judecătorilor de către actuala componență a CSM, pentru a alege un noua componență.

„Vom vedea daca se va convoca, va fi cvorum si dacă breasla judecătorilor vor vota pentru acești candidați. Poate exista o reticență enormă din partea AGJ sau din contra - un entuziasm”, explică Daniel Goinic.

La rândul său, Adunarea Generală a Judecătorilor urmează să aibă loc în cel mult de 35  de zile de la convocare. În cadrul acesteia, urmând a fi aleși doar judecătorii care au promovat pre-vettingul. Cu alte cuvinte este vorba de magistrații Livia Mitrofan, Maria Frunze, Ioana Chironeț, Vasile Șchiopu și Sergiu Caraman.

„Întregul proces de pre-vetting nu este afectat de examinarea contestațiilor la CSJ. Legea spune că Adunarea generală a judecătorilor se convoacă cu acei candidați care au promovat evaluarea, indiferent de etapa de examinare la care se află contestațiile”, au susținut Tatiana Răducanu și Nadejda Hriptievschi, membre ale Comisiei Pre-Vetting, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

De cealaltă parte, unii judecători au contestat deciziile Comisiei pre-vetting la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba de magistrații Angela Bostan, Iurie Bejenaru, Vladislav Holban și Vitalie Stratan, care s-au adresat inclusiv la Curtea Constituțională, suspendând astfle examinarea procesului de către magistrații CSJ, până la emiterea unei decizii de către judecătorii constituționali.

În cazul judecătorului Anatolie Țurcan, la 6 februarie, Curtea Supremă de Justiție a dat câștig de cauză Comisiei pre-vetting și a menținut decizia prin care magistratul a fost exclus din concurs.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal