Tiraspolul va adresa Chișinăului o declarație oficială după aprobarea Legii privind separatismul: Se crează condiții pentru discuții sub presiune
Așa zisele autorități de la Tiraspol pregătesc pentru 8 februarie o declarație oficială cu privire la legea privind separatismul, aprobată de Parlamentul de la Chișinău la ședința din 2 februarie. Înainte de aceasta, așa zisul consiliu suprem din regiunea transnistreană s-a întrunit în ședință. Iată principalele afirmații din stânga Nistrului.
・ Irina Soltan
Presa transnistreană notează că la ședința din 7 februarie, așa zisul ministru de externe al regiunii, Vitali Ignatiev, a declarat că, după ce Chișinăul a adoptat „Legea separatismului”, s-a creat o „situație dificilă”.
„Metodele represive ale Chișinăului împotriva Transnistriei se intensifică pe fondul stagnării negocierilor. Dacă se vor face modificări la Codul Penal, este puțin probabil ca dreapta Nistrului să fie pregătit pentru o interacțiune constructivă cu Tiraspolul. De fapt, astăzi Chișinăul încearcă să creeze condiții pentru o conversație sub presiune cu Transnistria. Este foarte important ca mediatorii internaționali să-și spună poziția în aceste condiții”, a declarat Ignatiev.
Așa zisul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev
novostipmr.com
De altfel, Tiraspolul a venit cu o reacție în aceeași zi în care legea a fost votată în lectură finală în Parlamentul de la Chișinău: „Politizarea și selectivitatea amendamentelor care nu vizează combaterea criminalității, ci este îndreptată împotriva a aproape jumătate de milion de locuitori ai Transnistriei, ridică o întrebare acută cu privire la starea procesului democratic din țara vecină, care necesită o evaluare obiectivă din partea comunității internaționale”, nota la 2 februarie într-un comunicat așa-zisului minister de externe din stânga Nistrului.
AGORA precizează că, modificările legislative aprobate de parlamentari prevede completarea Codului penal cu noțiuni, care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale.
Iar partea care a stârnit nemulțumirea Tiraspolului prevede completări la Codul penal cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.
Totodată, un punct din documentul votat în plen prevede că vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.
Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 60 de deputați.