Guvernul român a aprobat deschiderea PTF Bumbăta - Leova. De mâine încep controalele coordonate la vama Leușeni - Albița

Guvernul român a aprobat deschiderea PTF Bumbăta - Leova. De mâine încep controalele coordonate la vama Leușeni - Albița

Guvernul României a adoptat în ședința de miercuri, 8 februarie, o hotărâre prin care reglementează modul de activitate al punctului de trecere Bumbăta - Leova și a punctului vamal de frontieră Bumbăta. Totodată, vor începe și controalele coordonate la frontiera moldo-română.

Cristian Bolotnicov

Anterior, Guvernul R. Moldova a aprobat la 10 august 2022 semnarea acordului în baza căruia a fost înființat respectivul punct de trecere. Lucrările de pregătire/excavare a rampei de acces la pod au început la 23 iunie 2022.

„Astăzi urmează, în baza deciziei luate de guvern, să fie făcute demersurile pentru a deschide noul punct de trecere a frontierei cu Republica Moldova, Bumbăta - Leova, precum și înființarea Punctului Vamal de Frontieră Bumbăta, aflat în subordinea Biroului Vamal de Frontieră Albița, pentru traficul internațional rutier, în sectorul unui pod flotant care va fi instalat între aceste două localități Bumbăta, România, respectiv Leova, Republica Moldova”, a declarat în cadrul ședinței, secretarul Guvernului de la București, Dan Cărbunaru. 

Potrivit oficialului român, operaționalizarea acestui punct de trecere, care va funcționa în baza hotărârii de guvern aprobate astăzi, se va realiza după asigurarea infrastructurii necesare, precum și prin furnizarea personalului și utilităților necesare, în contextul în care fluidizarea traficului la frontiera dintre România și Republica Moldova este o prioritate.

De asemenea, în vederea asigurării capacității de preluare a traficului greu și pentru a face legătura viitorului punct de trecere a frontierei cu drumul național, drumul comunal DC 41 va trece din domeniul public al comunei Vetrișoaia în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor și va fi încadrat în categoria funcțională a drumurilor de interes național.

Încep și controalele coordonate

Publicitate

Totodată, în cadrul ședinței Guvernului de la București, a fost anunțată și inițierea controalelor coordonate la frontiera moldo-română.

„Chiar mâine, ministrul afacerilor interne, domnul Lucian Bode, alături de omologul său din Republica Moldova vor fi prezenți la Albița pentru a asista la momentul în care vor începe controalele coordonate la frontiera dintre România și Republica Moldova, o altă măsură care va contribui la fluidizarea traficului dintre România și Republica Moldova”, a precizat Cărbunaru.

În aceeași dată, începând cu ora 11.00, ministrul Afacerilor Interne din România, Lucian Nicolae Bode, și ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco, vor semna acordul pentru control coordonat în Punctul de Trecere a Frontierei Leuşeni – Albiţa”, se arată în comunicatul MAI al României.

Amintim că, la 1 februarie 2023, Guvernul R. Moldova a aprobat un acord cu Guvernul României prin care au fost stabilite noile forme de interacțiuni prin efectuarea controlului coordonat în punctul de trecere al frontierei de stat „Leușeni - Albița” pe teritoriul României (în continuare – Punct de trecere), în conformitate cu cerinţele şi practica europeană.

Acordul se încheie pentru o perioadă de șase luni. Orice prelungire a valabilității Acordului pentru noi perioade de 6 luni este decisă prin acordul Părților în baza evaluării în comun a rezultatelor sistemului de control, realizată cu cel mult 30 de zile anterior expirării perioadei de valabilitate. Prelungirea valabilității se realizează pe cale diplomatică. Oricare Parte poate denunţa Acordul

„Ne propunem în martie să avem deja controlul coordonat, cred că de acest fapt se vor bucura foarte mulți cetățeni de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal