Avaria blocului energetic 3 la Termoelectrica: Cauza stabilită de comisia de expertiză ar fi fisuri la punctul de sudare a sistemului de răcire

Avaria blocului energetic 3 la Termoelectrica: Cauza stabilită de comisia de expertiză ar fi fisuri la punctul de sudare a sistemului de răcire

Avaria la blocul energetic 3 de la Termoelectrica s-ar fi întâmplat din cauza unor fisuri la segmentul de sudură a sistemului de răcire a generatorului. Cel puțin aceasta este concluzia Comisia de expertiză care a elucidat cauzele incidentului. Membrii comisiei constată că, avarii similare s-au întâmplat și la alte generatoare de tip TVF utilizate în alte țări. Iar soluția propusă este scoaterea sistemului de răcire în afara generatorului, metodă aplicată de centrale din alte țări. La fel, se constată că generatoarele și-au depășit termenul de exploatare prevăzut de producători.

Irina Soltan

Cum au fost contractate serviciile de reparație generală

La 29 aprilie a fost elaborat un Caiete de sarcini prin care Termoelectrica planifica achiziția serviciilor de reparație a blocului energetic 3, iar licitația a fost lansată la 3 mai. Lucrurile presupuneau reparația generală a generatorului și erau parte din Proiectul de îmbunătățire a eficientei energetice a sistemului centralizat de alimentare cu energie termică în Chișinău. Însă acesta achiziții a fost anulată în luna martie. Respectiv, a fost necesar ca lucrările să se facă din alte surse și anume din investiția Termoelectrica.

Urmare a licitației lansate la 3 mai, Termoelectrica a recepționat trei oferte, însă toate au fost respinse ca fiind neconforme. La 22 iunie, procedura de achiziții a fost anulată.

„La acel moment, până la sezonul de încălzire au rămas 2,5 luni, iar timpul pentru lucrări este de cel puțin 4,5 luni”, a menționat Borosan. 

În acest context, Termoelectrica a făcut uz de Legea privind achizițiile în domeniul energeticii, apei și serviciilor poștale și acum partea ce prevede că entitatea contractantă poate iniția procedura de negociere fără publicare prealabilă la un anunț de participare în cazurile - din motive de maximă urgență, urmare a unor evenimente imprevizibile pentru entitatea contractantă în cauză, nu se pot respectat termenii pentru licitația deschisă, licitație restrânse.

În acest context la 22 iunie, Termoelectrica a expediat către 6 companii invitații de participare fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare. Termenul limită a fost stabilit 24 iunie. În rezultat au venit două oferte comerciale. Astfel, Termoelectrica a ales să încheie contract cu compania Horos. Însă, această procedură de achiziții a fost contestată la Agenția Națională pentru soluționarea Contestațiilor de către compania Turbo Energy Power, iar agenția a respins contestațiile. Astfel, au fost pornite lucrările propriu-zise.

Secretarul de stat, Constantin Borosan afirmă că normele nu indică clar procedurile care trebuie întreprinse: „În țara noastră nu sunt documente naționale care să descrie procesele privind reparațiile capitale la generatoare. Procesele tehnice în energetică se ghidează azi de documentele aprobate încă în URSS. În acest caz, e vorba de două documente, normative tehnice care au fost folosite pentru ghidarea la reparații”, spune Borosan.

Publicitate

Cum s-a produs incidentul și care e starea tehnică a generatoarelor

Până la deconectarea generatorului de la sistemul energetic au funcționat trei protecții, în intervalul orelor 00:25- 1:45. Potrivit Regulamentului privind dirijarea prin dispecerat al sistemului electro-energetic aprobat de ANRE în 2018, personalul operativ al Termoelectrica a informat operatorul de transport și sistemul Moldelectrica și conducerea întreprinderii despre incident. 

„De menționat că toate blocurile energetice de-a lungul istoriei, de când funcționează centrală au avut avarii. Fiecare bloc cu peste 300 de avarii. Și fiecare an aceste avarii se întâmplă. Și este un moment de durată de viață a generatorului electric.

Producătorul, potrivit pașaportului blocului, menționează că durata de funcționare a turbinei este de 220 mii de ore sau 600 de porniri.

Blocul energetic 1 are acum funcționate 235 mii de ore, durata de viață fiind depășită. Însă au mai fost adăugate 50 mii de ore după renovare. Blocul energetic 2 - este exploatat de ja de 221 mii de ore. Iar despre blocul 3 - acesta are funcționate 219 mii ore, aproape de sfârșitul perioadei de exploatarea”, precizează Borosan.

Partea importantă este că generatoarele sunt dotate cu șase răcitoare cu hidrogen și sistem de răcire cu apă. Iar potrivit unui raport privind accidentele la generatoare, în perioada 2001-2005 s-au înregistrat peste 500 de cazuri, 10% fiind cauza sistemului de răcire.

Prin urmare, membrii comisiei au consultat alte centrale din țări străine care utilizează generatoare similare celui avariat - TVF. Într-un răspuns din Letonia și Lituania s-a constatat că și acolo au fost înregistrate incidente, iar soluția a fost scoaterea în afara generatorului a sistemelor de răcire cu apă, hidrogen.

Cauza avariei: Fisuri la segmentul de sudură a sistemului de răcire

Membrii comisiei au stabilit că au apărut microfisuri a conductelor sistemului de circulație a lichidelor de răcire în zona conexiunii conductei cu corpul generatorului. La fel, se accentuează faptul că durata de exploatare a generatorului de la blocul energetic 3, depășește cu 17 ani perioada maximă recomandată de producător. 

Astfel, ipoteza de bază a producerii avariei formulată de comisie sună astfel:

Analizând aceste materiale, Comisia de expertiză a formulat ipoteza de bază, potrivit căreia scurgerile în interiorul generatorului au avut loc din cauza fomării micorfisurilor la punctul de sudare, ca urmare a coroziunii și oboselii metalului șa cordoanele de sudură și corpul generatorului.

Autor: Comisia de expertiză

...

Locul fisurilor care ar fi cauzat avaria

Comisia de expertiză

Comisa de expertiză recomandă în continuare repoziționarea conductelor de răcire pentru turbogeneratorul nr 3. La fel recomandă măsura și pentru celelalte generatoare. 

În plus, se recomandă modificarea cadrului legal privind normele de exploatare a utilajului și cercetare a avariilor și privind sistemul de informare a autorităților.

În plus, dat fiind termenu depășit de exploatare a utilajului, se recomandă prelugirea perioadei până la realizarea unui nou cerc pe tehnologii noi.

AGORA amintește că la 10 noiembrie, după reparația desfășurată la Blocul 3, acesta a fost pus în funcțiune. Urma ca generatorul să lucreze în regim de testare în 72 de ore. Însă, după câteva ore, la data de 11 a avut loc oprirea avariată a acestuia. Oprirea s-a întâmplat ca urmare a acționării protecțiilor caracteristice unui scurt circuit intern a generatorului: protecția diferențială transversală, protecția diferențială longitudinală protecția de punere la pământ.

Comisia tehnică a stabilit, în urma inspectării generatorului, cauza deconectării avariate, fiind pătrunderea în corpul generatorului a unui volum de apă din conducta de alimentare a răcitoarelor. Pe conducta răcitorului a fost depistată o fisură.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal