Elon Musk nu vrea ca sateliții săi să dirijeze dronele Ucrainei. Cum Kievul l-a pus în fața unei noi alegeri

Elon Musk nu vrea ca sateliții săi să dirijeze dronele Ucrainei. Cum Kievul l-a pus în fața unei noi alegeri

Serviciul de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk a fost una dintre cele mai importante tehnologii pentru Ucraina, de la începutul războiului, oferind o legătură online vitală soldaților care luptă împotriva forțelor rusești, chiar și în zonele în care infrastructura digitală a fost distrusă. Însă amploarea utilizării acestei tehnologii de către armată este acum pusă sub semnul întrebării după remarcile făcute de Musk și de către directoarea SpaceX, compania care operează serviciul Starlink, transmite The New York Times.

Zagnat Elena

Elon Musk a declarat anterior pe Twitter că SpaceX „nu permite ca Starlink să fie folosit pentru atacuri cu drone cu rază lungă de acțiune”. Ulterior, Gwynne Shotwell, președinta și directoarea operațională a Starlink, a declarat că Starlink „nu a fost niciodată menit să fie militarizat”.

Ucraina a folosit tehnologia în moduri care nu au fost intenționate și nu au făcut parte din niciun acord. 

Autor: Gwynne Shotwell, președinta și directoarea operațională a SpaceX

Publicitate

Gwynne Shotwell a mai declarat că Starlink a luat măsuri pentru a limita utilizarea de către armata ucraineană a tehnologiei pentru controlul dronelor.

Oficialii ucraineni au răspuns ulterior cu un amestec de furie și diplomație, deși nu au abordat în mod direct afirmațiile.

Mihailo Podoliak, consilier principal în cabinetul președintelui Ucrainei, a etichetat-o pe Shotwell într-o postare pe Twitter, spunând că SpaceX trebuie să fie fie de partea Ucrainei și dreptul la libertate, fie de partea Rusiei și „dreptul de a ucide și de a cuceri teritorii”. Starlink, a spus el, „ar trebui să aleagă o anumită opțiune”.

Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al Tehnologiei Digitale, care a contribuit la facilitarea primei livrări de terminale Starlink în Ucraina, a avut un ton mai conciliant.

Elon Musk este unul dintre cei mai mari donatori privați ai viitoarei noastre victorii. Sperăm în continuare într-o activitate stabilă a Starlink în Ucraina.

Autor: Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean al Tehnologiei Digitale

Feodorov a precizat că, în prezent, nu există o întrerupere a sistemului Starlink în Ucraina.

Până acum, această relație a fost un beneficiu pentru ambele părți. Ucraina a primit tehnologie care a fost esențială pentru apărarea sa, în timp ce Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume și cei mai imprevizibili lideri de afaceri, a apărut cu o influență geopolitică în creștere.

Dar acesta nu este primul moment tensionat. În octombrie 2022, Elon Musk, care supervizează, de asemenea, Tesla și Twitter, a stârnit îngrijorări în Ucraina și în rândul aliaților săi occidentali, atunci când a declarat că nu poate finanța „pe termen nelimitat” utilizarea de către Ucraina a Starlink. Până acum, contribuția Starlink a depășit 100 de milioane de dolari, potrivit informațiilor oferite de guvernul de la Kiev.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal