GÂNDUL ZILEI | Când războiul ți-e mamă și tată, și unica sursă de venit

GÂNDUL ZILEI | Când războiul ți-e mamă și tată, și unica sursă de venit

„Vă împărtășim durerea”, a spus președintele rus Vladimir Putin unui grup de mame de soldați mobilizați la întâlnirea organizată în noiembrie 2022 la reședința lui de lângă Moscova. Femeile nu erau, însă, oarecare mame. Dintre cele 16 invitate, 11 lucrează fie în organizații finanțate de stat, fie pentru mișcări civice pro-Kremlin. Și doar trei cu fii mobilizați. Restul sunt mame ale luptătorilor voluntari și ale soldaților de carieră.

Diana Guja

Fiii noștri apără patria în epicentrul ei, iar noi încercăm să-i sprijinim pe frontul de acasă. Guvernatorul nostru, dl. Alexey Dyumin [guvernatorul Tulei] a întreprins mobilizarea nu ca șef al regiunii, ci ca un tată care a supravegheat personal toate procesele de echipare, toate pregătirile pentru soldații mobilizați, pentru care toată lumea îi este foarte recunoscător.

Autor: una din mame

În multe părți ale Rusiei, cu niveluri ridicate de sărăcie, supraviețuirea economică a familiei depinde de serviciul militar al fiilor lor. Armata oferă locuri de muncă și oportunitatea unei cariere, singura, de fapt, posibilă pentru majoritatea bărbaților de acolo. Când viața unei familii întregi depinde de solda unicului bărbat apt de muncă, un fiu sau un soț mort pe câmpul de luptă devine o tragedie dublă - la pierderea unui om drag se adaugă și pierderea unui venit stabil.

Publicitate

Pe fundalul acestei realități absolut dezolante, n-ar trebui să ne mire înghesuiala famiilor soldaților morți în Ucraina pentru compensațiile bănești, mașini, pachete alimentare sau, ca în Donețk, blănuri (despre care unele surse anunță că au fost folosite doar pentru fotografii, femeile fiind rugate să le înapoieze). Autoritățile ruse au muncit ani de zile ca să-și transforme populația, mai ales pe cea din regiunile deprimate socio-economic, în carne de tun pentru marele război, visat de Vladimir Putin.

Pentru păturile sociale care au privilegiul să nu trăiască doar din soldă, sunt alte metode de convingere - de exemplu, matineul cu mamele soldaților, ca cel descris mai sus. Altă metodă de împăcare a spiritelor este prețul plătit pentru soldații uciși în dependență de regiune, valoarea minimă a coșului de consum și a riscului de proteste. Astfel, viața unui soldat este de două ori mai scumpă la Moscova decât în ​​Ekaterinburg, în timp ce o familie de bureat va primi doar o treime în comparație cu cea a unui moscovit ucis.

Ce putem învăța din modelul rus? În primul, că regimurile autoritare au tot interesul să-și țină cetățenii flămânzi și ignoranți. Aceștia, pentru un pachet alimentar, o sumă de bani sau promisiunea unei mașini de spălat, furată din casa „inamicului”, sunt gata să se despartă de viață. Or, valoarea vieții nu e atât de mare în astfel de societăți. De asta, la fel au, au avut grijă vârfurile. Între timp, autoritățile ambalează aceste morți în frânturi de ideologii și motive pline de emfază, și le servește mai departe în scopuri propagandistice. E un mecanism bine pus la punct de decenii. E ceea ce am văzut și la noi în timpul protestelor Partidului Șor din toamna anului trecut. Deși la o scară infimă, ca pentru o țară micuță și fără ambiții imperialiste, modul de funcționare e același - oameni săraci și necăjiți trimiși la luptă, în schimbul unei sume modice și a unui prânz cald.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal