Moldoveancă stabilită în Turcia: Nu știu când își va reveni țara după tragedia aceasta

Moldoveancă stabilită în Turcia: Nu știu când își va reveni țara după tragedia aceasta

Viața a milioane de oameni din Turcia și Siria s-a schimbat pentru totdeauna pe 6 februarie, când două cutremure consecutive au provocat unde de șoc pe sute de kilometri. La nouă ore distanță și cu magnitudini de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, seismele au fost cele mai puternice din regiune din aproape un secol. Circa 20.000 de persoane și-au pierdut viața. Zeci de mii de oameni au rămas fără acoperișuri deasupra capului, fiind acum evacuați din zonele afectate de seism. Despre șocul tragediei, mobilizarea fără precedent, dar și despre nemulțumirile care au început să apară în societate am discutat cu jurnalista Violeta Stratan, stabilită de 10 ani în Turcia.

Zagnat Elena

Violeta Stratan povestește că a fost profund afectată de tragedia care s-a produs la circa 900 de kilometri de orașul Izmir, în care locuiește acum. 

Oamenii sunt evacuați pentru că acolo este imposibil deja. Cineva spunea la televizor că nu sunt scene de război, de orașe după război, ci este ca și cum ar fi căzut o bombă atomică acolo. Nu există electricitate, nu există gaz, legătura prin internet este foarte slabă. Este interzisă intrarea în clădiri, fiindcă în orice moment pot să cadă. (...) Avem multe grupuri de moldoveni în care scriu femeile de acolo că este iadul pe pământ, psihologic este foarte greu să reziști, multe femei deja au spus că au plecat de acolo. După un cutremur cu o așa magnitudine, replicile sunt foarte frecvente și specialiștii spun că vor mai dura încă un an de zile. 

Autor: Violeta Stratan

Publicitate

În Turcia are acum loc o mobilizare fără precedent. Unele companii aeriene au renunțat la zborurile comerciale pentru a ajuta la evacuarea persoanelor afectate de cutremur, iar oamenii de rând fac donații.

Oamenii simpli s-au mobilizat într-un mod extraordinar de frumos. În municipii s-au organizat puncte de colectare a ajutorului umanitar, fiindcă oamenii de acolo au rămas fără nimic în câteva secunde. Respectiv, este iarnă, este frig, au nevoie de foarte multe lucruri. 

Autor: Violeta Stratan

Bilanțul victimelor crește necontenit. După șocul primelor ore ale tragediei, tot mai mulți cetățeni turci încep să se întrebe de ce clădirile au cedat atât de ușor. Asta în condițiile în care, Turcia este o țară care se află într-o zonă seismică activă, iar proiectarea clădirilor ar fi trebuit să țină cont de acest lucru. 

Toți sunt îndurerați, este o tristețe generală care a cuprins Turcia, mai ales când te uiți la televizor și vezi că numărul celor decedați nu contenește să crească. Dar, în același timp, lumea este mânioasă, pentru că în Turcia, în ultimii 20 de ani, toată industria imobiliară s-a dezvoltat, în Turcia s-au construit foarte multe blocuri în toate zonele. Este o politică a statului, promovată intens de către partidul de la guvernare, însă din ceea ce citesc și cunosc eu, partidele de opoziție au criticat dintotdeauna partidul de la guvernare pentru că în industria imobiliară există o corupție extraordinar de mare. Se construiesc clădiri necalitivativ, se fură, nu există controale. Și jurnaliștii care prezintă știrile sunt indignați la maxim de ceea ce s-a întâmplat. Se construiesc foarte multe complexe rezidențiale în Turcia care se vând la un preț foarte mare. Într-unul dintre complexele rezidențiale care au fost construite într-un oraș din zona afectată, un apartament costa 3.000.000 de lire turcești, asta înseamnă 3.000.000 milioane de lei moldovenești. Deci, apartamente care se vând foarte scump. Acele blocuri au fost făcute una cu pământul, nu mai există nimic acolo. Lumea se întreabă de ce și cum a fost posibil ca blocuri care au fost date în exploatare un an în urmă sau cu șase luni în urmă să dispară pur și simplu.

Autor: Violeta Stratan

...

Turcia, 6 februarie

Cutremurul este cutremur, dacă are să fie 7,8 va fi, dar, oricum, dacă blocurile sunt construite în așa fel încât să reziste cutremurului, ele vor rezista. Este o tragedie mare, care marchează o țară întreagă. Este trist, este dureros să vezi oameni care sunt scoși de sub dărâmături. Nu știu când își va reveni Turcia după tragedia aceasta. 

Autor: Violeta Stratan

...

Turcia, 6 februarie

Potrivit presei din Turcia, în unele cartiere ale orașelor afectate de cutremur, salvatorii nu au ajuns timp de mai multe zile. 

Statul, în cazul cutremurului acesta, nu a fost pregătit din punct de vedere logistic. Jurnaliștii turci merg în unele zone ale orașelor afectate de cutremur, iar, pe unele străzi nu au ajuns încă echipele de descarcerare. Este a patra zi deja, nu au ajuns. Abia acuma, de ieri au început să ajungă toate echipele internaționale de peste hotare și am înțeles, din ce vedem și la televizor, în transmisiuni, că acuma abia încep să ajungă la toate clădirile demolate. Sub acele clădiri se află oameni, pentru că era 4:00 dimineața, respectiv toată lumea era acasă și dormea. Aceasta amplifică tragedia. 

Autor: Violeta Stratan

Cutremurele au loc cu trei luni înainte de alegerile prezidențiale și legislative, care sunt cruciale pentru președintele turc. 

În 1999, în timpul ultimului cutremur major din Turcia, care a provocat moartea a peste 17.000 de persoane, criticile la adresa autorităților au fost în parte cele care au dus partidul lui Erdogan la victorie trei ani mai târziu. Prim-ministrul de atunci, Bulent Ecevit, a fost vizat pentru modul în care a gestionat eforturile de ajutorare.

...

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

lemonde.fr

Bănuiesc că după acest cutremur lumea nu va tăcea și deja nu tac nici partidele de opoziție, care dintotdeauna au criticat coaliția de la guvernare. Ar trebui să se ia măsuri de prevenire, de informare a populației. Bineînțeles că este nevoie de controale mai riguroase la capitolul construcții de case. (...) Pe 14 mai urmează să avem alegeri generale, și parlamentare, și prezidențiale. Cutremurul acesta eu cred că este un examen foarte mare pentru clasa politică de aici. Cineva mi-a spus că deja este un examen ratat, putem să spunem și așa. 

Autor: Violeta Stratan

Turcia a anunțat că a primit promisiuni de ajutor din partea a 95 de țări și a 16 organizații internaționale începând de luni, iar 6.479 de salvatori din 56 de țări sunt deja activi în cele 10 provincii afectate de cutremur, echipe din alte 19 țări urmând să ajungă la fața locului în 24 de ore.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal