Zelenski a informat-o pe Maia Sandu despre un document rusesc cu un plan de destabilizare a R. Moldova

Zelenski a informat-o pe Maia Sandu despre un document rusesc cu un plan de destabilizare a R. Moldova

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că a informat-o pe președinta Maia Sandu despre un document rus, depistat de spionajul ucrainean, care arată cum, cine și când va destabiliza situația din Republica Moldova.

Baciu Ana

UPDATE. Reacția SIS

Urmare a declarațiilor președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, Serviciul de Informații și Securitate confirmă recepționarea informațiilor respective de la partenerii noștri ucraineni.

În același timp, SIS menționează că desfășoară măsuri operative pentru elucidarea tentativelor de destabilizare a situației în țară și cooperează strâns cu serviciile de informații partenere.

În acest context, SIS confirmă că, atât din informațiile prezentate de partenerii noștri ucraineni, cât și în urma activității operative a Serviciului, au fost identificate activități subversive cu scopul subminării statului R. Moldova, de destabilizare și de încălcare a ordinii publice. Instituția spune că nu oferă mai multe detalii deoarece există riscul de periclitare a diverselor activități operaționale aflate în desfășurare.

Publicitate

UPDATE. Reacția președintei Maia Sandu

„Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, este în legătură permanentă cu lideri de state și guverne din țările europene și cu alți parteneri externi, inclusiv cu președintele Zelenski, cu care are un schimb continuu de opinii și informații privind situația din regiune. Instituțiile noastre responsabile lucrează pentru asigurarea securității țării și folosesc tot ajutorul informațional al partenerilor pentru a anticipa și preveni orice tentative de subminare a statului nostru”, notează instituția prezidențială într-un comunicat.

Declarația președintelui ucrainean

„Am vorbit cu președinta Republicii Moldova, doamna Sandu și am informat-o ce a reușit să afle spionajul nostru. Este un plan rusesc de a distruge situația politică în Moldova. Un document rusesc care arată cine, când și cum vrea să distrugă Moldova, cine vrea să schimbe ordinea democratică și să instituie control asupra țării. Nu am avut niciun dubiu, când am văzut acest document și când am înțeles care sunt originile acestui document. Am informat Moldova imediat despre aceste amenințări pentru a o proteja. Sunt sigur că și voi toți ați fi făcut același lucru. Nu cunoaștem dacă Moscova a dat, într-adevăr, un ordin pentru a îndeplini acest plan de atac asupra Moldovei, dar l-am interceptat, l-am recunoscut și am înțeles că e un plan similar cu cel pe care au încercat să îl implementeze în Ucraina”, a spus Zelenski.

Precizăm că, într-un interviu acordat presei ruse, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a calificat Moldova drept următorul „centru antirusesc" după Ucraina. Anterior, acesta a declarat în repetate rânduri că Occidentul încearcă să transforme Moldova într-o a doua Ucraină.

Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a venit cu o reacție la declarațiile lui Lavrov. Purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă a declarat că „respinge categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal